ISU onderzoekt 'coronavrije bubbel' Thialf voor schaatsers

De internationale schaatsbond ISU heeft de eerste vier wereldbekerwedstrijden van het seizoen geschrapt. Ook de eerste twee wereldbekerwedstrijden shorttrack gaan niet door. De bond onderzoekt de mogelijkheid om een 'coronavrije bubbel' in Nederland te maken, zoals ook het geval is bij de Tour de France en de NBA. Dat zou dan Thialf in Heerenveen moeten worden.
© Omrop Fryslân, Timo Jepkema
Het worldcupseizoen zou half november beginnen in het Poolse Tomaszów Mazowiecki. Die wedstrijd, en ook die in Stavanger (Noorwegen), Salt Lake City (Amerika) en Calgary (Canada), gaan niet door. Reizen tussen die landen is niet verstandig vanwege het coronavirus.
Wanneer de schaatsers wel in actie komen, is nu nog niet duidelijk. Mogelijk komt die bubbel in Thialf in Heerenveen, om daar de afgelaste wedstrijden in te halen. De ISU kijkt naar meerdere opties in Nederland.
In februari en in maart staan er nog wedstrijden op het programma in China en Heerenveen. Die staan voorlopig nog wel op de agenda.

Ook shorttrackwedstrijden afgelast

In het shorttrack zou het wereldbekerseizoen beginnen in het eerste weekend van november in Montréal in Canada. Die gaat niet door. Ook de wedstrijd van een week later in Laval (Canada) gaat niet door.
Douwe de Vries, van de atletencommissie van de ISU
Douwe de Vries © Omrop Fryslân, Timo Jepkema
Schaatser Douwe de Vries zit in de atletiekcommissie van de ISU en legt uit wat zo'n bubbel precies moet worden. "Het is een locatie waar je altijd relatief veilig heen kunt, dat zou dan op de ijsbaan en in het hotel zijn. Zij zijn allemaal toegewezen tot die locaties, dat geeft geen ruimte om nog vrij rond te reizen. Zo blijft hopelijk de hele groep veilig. Het heeft nog wel heel wat voeten in de aarde en het is nog lang niet voor elkaar, maar ik denk wel dat het goed is dat de ISU naar de alternatieven kijkt."

Thialf als bubbel

Thialf in Heerenveen lijkt dan een logische keuze. "Dat zou je wel zeggen, maar dat heeft ook nog wel te maken met kosten. Die kunnen aardig oplopen, want de kans dat je kaartjes verkoopt is nihil. Dan lopen je alle kosten van zo'n bubbel met hotelkosten, reiskosten en hygiënemaatregelen aardig op. Die berekening moet gaan de KNSB en House of Sports met de ISU maken. Hopelijk komt er duidelijkheid over."

Veel belangen

En die duidelijkheid is er nog niet op dit moment. "Ik zit bij het overleg als vertegenwoordiger van de atleten. Wij zijn zelf nog aan het kijken of het drie of misschien vier wedstrijden worden. Het hangt van de kosten af en er zitten veel rechten en commerciële belangen achter. Alles moet meegenomen worden. Het klinkt eenvoudig om het te schrappen en een jaar niet te rijden. Maar zoiets heeft grote gevolgen voor atleten, sponsoren, competitieniveau's en de plaatsing voor de Olympische Spelen."

Quarantaine

Zo'n bubbel is ook nog niet zo eenvoudig voor elkaar, zegt De Vries. "Iedereen denkt aan zo'n bubbel, maar eenvoudig is het niet. Veel quarantaineperiodes zijn erg streng voor landen, er volgen zelfs boetes. Voor atleten is het niet te doen om in een seizoen twee weken op de bank te zitten. Dan lever je veel in. Dus wij hopen om een soort verruiming speciaal voor atleten."
"Ik denk dat de knoop over een aantal weken wordt doorgehakt", zegt De Vries. "Maar zeker zijn we er nog niet van. Ik hoop dat wij groen licht krijgen en atleten zich kunnen voorbereiden. Vier wereldbekers klinkt niet als veel, maar het gaat wel om een van de kernen van het seizoen."
Douwe de Vries