Museum Martena maakt met 'Aaitour' kans op 30.000 euro

Museum Martena uit Franeker is genomineerd voor de RAAK Stimuleringsprijs 2020. Met Museum De Lakenhal uit Leiden en het Chabot Museum uit Rotterdam zijn ze genomineerd. Publiek kan stemmen en het museum met de meeste stemmen krijgt 30.000 euro om de collectie toegankelijk(er) te maken voor mensen met een visuele beperking.
Museum Martena © Wikimedia Commons, Niels Elgaard Larsen
De door Museum Martena ontwikkelde Aaitour is een rondgang op eigen gelegenheid, of met een persoonlijke gids door het museum. Met een audiotour gaat de bezoeker bij 30 objecten langs. Beeldbeschrijvingen worden gecombineerd met achtergrondinformatie en anekdotes. Ook mogen de objecten worden gevoeld. "Je kunt je beter tot de omgeving en de spullen verhouden, als je het mag aanraken", zegt een bezoeker.

De audiotour is er in het Nederlands, Fries, Engels en Duits, en ook in gebarentaal. Museum Martena wil de objecten dichter bij de mensen brengen. In de 'aanraakstijlkamer' mogen bezoekers authentieke voorwerpen aanraken en gebruiken. In de Aaitour draait het om replica's zoals een houtsnijwerkje van Anna Maria van Schurman.
RAAK Stimuleringsprijs
Met de RAAK Stimuleringsprijs worden musea gestimuleerd om de collecties toegankelijk te maken voor mensen met een visuele handicap. Stemmen kan tot en met 7 oktober op www.raakstimuleringsprijs.nl. Op 8 oktober wordt de winnaar bekend gemaakt.