Biddle: geen gedwongen ontslagen in Kootstertille

Er vallen voorlopig geen gedwongen ontslagen bij de fabriek van Biddle in Kootstertille. Het bedrijf moet reorganiseren en daardoor gaan er banen verloren. Eerder deze week dreigden de vakbonden met acties, als de directie niet met een goed sociaal plan zou komen. De onderhandelingen daarover leverden tot nu toe niets op.
Een gebouw van Biddle in Kootstertille © Google Street View
Het Britse moederbedrijf van Biddle zegt nu dat het op andere plekken binnen het bedrijf geld kan besparen, zodat gedwongen ontslagen momenteel niet nodig zijn. Er werken 64 mensen bij het bedrijf in Kootstertille. 12 tot 17 medewerkers zouden hun baan kwijtraken.
Biddle maakt ventilatie- en klimaatsystemen voor bijvoorbeeld winkels, hotels en fabrieken. Het zag die markt door de coronacrisis voor een deel instorten.
De vakbonden FNV en CNV zijn blij en verrast dat er geen gedwongen ontslagen vallen. "Wij gingen er nog steeds van uit dat er in totaal 17 arbeidsplaatsen zouden vervallen, waarbij het nu uiteindelijk nog om 12 personen zou gaan. Dus dit nieuws is een verrassing, maar wij zijn er ontzettend blij mee", zegt Wilma Nieveen van de FNV. Er hoeven geen mensen meer weg, omdat 5 werknemers vrijwillig vertrekken.
Wilma Nieveen van de FNV over Biddle en Roderik Mol van het CNV