Gondelvaart Aldeboarn bestaat 75 jaar: geen gondels, maar wel waardering

Het had een bijzonder jaar moeten worden voor Gondelvaart Aldeboarn. Het evenement, dat op de laatste vrijdag van augustus normaal gesproken duizenden mensen naar het dorp trekt, bestaat 75 jaar. Maar toen kwam het coronavirus. Alle festiviteiten zijn daarom uit de agenda gehaald. Desondanks laat het bestuur het jubileumjaar niet helemaal in stilte voorbijgaan.
Gondelfeart Aldeboarn 75 jier
Voorzitter Johannes Nijdam vertelt dat het besluit al vroeg was genomen. "Zowat een week voor de regering bekend maakte dat zoiets definitief niet meer mocht, hadden wij al besloten de stekker eruit te trekken. We zagen het al niet meer zitten. Er komen ieder jaar meer dan 10.000 bezoekers. En nu ook nog eens een jubileum. We hebben besloten om het maar een jaar te verplaatsen. Zo hoeven we ook geen risico's te lopen wat de financiën betreft."

Een ode aan 75 jaar Gondelvaart

Leuk is het natuurlijk niet. "Anders zijn we de hele week in actie," zegt voorzitter Nijdam. Dat is nu wel anders. "Maar vrijdagavond hebben we wel wat te vieren, dus er moet nog wel het een en ander gebeuren. We hadden een aantal dromen voor het 75-jarig jubileum. Twee daarvan kunnen nog doorgaan, dus die laten we uitkomen. Vrijdagavond is er een onthulling in het dorp, een cadeau van het bestuur van de Gondelvaart aan het dorp. Een ode aan 75 jaar Gondelvaart." Wat het precies is, wil Nijdam nog even geheim houden.
De gondelvaart in Aldeboarn trekt normaal gesproken veel publiek © Omrop Fryslân, Sian Wierda
Het dorp verdient waardering, vindt Nijdam. "De gondels worden door de buurten gebouwd. Daar hebben we 26 van. Gemiddeld doen er 13 of 14 gondels mee per jaar. en we hebben natuurlijk het dorp versierd en de buurtkampen. Dus het hele dorp is maanden voor de Gondelvaart al druk bezig. Maar nu is het een dode boel."

Speciaal boek

Naast de onthulling in het dorp is er ook een boek gemaakt. "We hebben een jubileumboek laten schrijven door een oud-voorzitter van de Gondelvaart. Die wordt vrijdagavond uitgereikt aan de burgemeester en zaterdag wordt het boek bij de mensen langs gebracht. Het zijn verhalen van de Boarnsters over wat de Gondelvaart voor hen betekent. De bewoners zelf aan het woord. Maar de bijeenkomst is nu alleen voor genodigden," zegt Nijdam. Voor het grote publiek volgen alle festiviteiten voor het jubileum dus nog.
De kerk van Aldeboarn met de Gondelvaart © Omrop Fryslân, Sian Wierda
Voorzitter Johannes Nijdam van Gondelvaart Aldeboarn