Doek lijkt te vallen voor zwembad in Bolsward: college wil subsidie intrekken

Het dreigt al sinds 2012, het werd nog eens uitgesteld, maar het doek lijkt nu toch echt te vallen voor het zwembad Vitaloo in Bolsward. Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Súdwest-Fryslân wil de 273.000 euro subsidie intrekken. Dat betekent dat er geen bestaansrecht meer is voor het zwembad.
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Volgens wethouder Gea Wielinga is er een overschot aan zwembaden in de gemeente. Ze hebben in 2012 een onderzoek laten doen. Daaruit blijkt dat het zwembad niet rendabel is vanwege het lage aantal bezoekers. Toen is het uiteindelijk niet gesloten. "In 2015 hebben ze tijd gevraagd om te kijken of ze zelf nog iets konden betekenen", zegt Wielenga.
"Die kans is ook gegeven. Onze gemeenteraad heeft ons ook nog de opdracht gegeven om te kijken of er niet andere exploitanten waren die het zwembad open wilden houden. Daar hebben we ook energie in gestoken. Daarnaast hebben we nog een onafhankelijk onderzoek laten doen om te kijken wat is nou echt de maatschappelijke waarde van het zwembad van Bolsward. Dat is natuurlijk vreselijk belangrijk", zegt de wethouder.
"Maar ook de financiële waarde, want we moeten met zijn allen wel goed op ons geld passen. Daaruit is duidelijk geworden dat dit zwembad niet draaiende gehouden kan worden zonder forse gemeentelijke subsidie", aldus Wielinga.

Ouderen

Volgens Wielinga gaat het sluiten van het zwembad voor maar een doelgroep echt problemen opleveren: de ouderen. "Daar willen wij nu mee in gesprek", zegt de wethouder. Ik wil graag in gesprek met de ouderenbond en in gesprek met Bloemkamp (het verzorgingstehuis in Bolsward, red.) om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Of we moeten iets doen met taxivervoer. Maar vooral ook van de ouderen horen waar zij behoefte aan hebben", aldus Wielinga.
De kans is klein dat er vanuit het B en W nog een ander besluit over het zwembad zal vallen. "Het zal altijd spijtig zijn. Maar het is wel een heel weloverwogen traject geweest vanaf 2012. Je moet wel goede dingen doen met z'n allen in de gemeente", zegt Wielinga.
In september gaat de raad vergaderen over de voorstellen van het college.
College wil subsidie zwembad Bolsward intrekken