Alternatieve introductieweek voor nieuwe studenten: virtuele stadstour en hologram-artiest

Normaal gesproken zou het in Leeuwarden nu smoordruk zijn met nieuwe studenten die voor het eerst kennismaken met hun studentenstad. Maar het Leip! Festival en een aantal andere activiteiten kunnen dit jaar vanwege het coronavirus niet doorgaan. Stichting Leeuwarden Student City heeft daarom een alternatief plan bedacht: een activiteitencarrousel waaraan steeds maximaal 100 studenten deelnemen.
Yntroduksje hegeskoallen
Onderdelen zijn onder meer een virtuele stadstour op spinningsfietsen en een optreden van een hologram-artiest. Verder waren er er kleine, coronaproof theateroptredens. "We hebben natuurlijk gewoon te maken met de richtlijnen. We willen de studenten wel de echte beleving meegeven, die intimiteit en kennismaken met de stad. Je moet er wel rekening mee houden dat je met kleine groepen werkt en niet dicht bij elkaar kan komen", zegt Carin van der Meij, directeur van Leeuwarden Student City.
Een van de theateroptredens heet de Tube. "Een soort theatervoorstelling, maar het gaat via een lange buis. Vandaar de naam de Tube. De student zit aan de ene kant van de tube, en de voorstelling vindt aan de andere kant van de tube twee meter verderop plaats. Erg coronaproof", zegt Van der Meij.
Nieuwe studenten in Leeuwarden © Omrop Fryslân, Willem de Vries
De Duitser Darian is een van de nieuwe studenten aan de Campus Fryslân. Hij is onder de indruk van de Tube. "Het is een hele interessante vorm van kunst", zegt hij. "Ik zag een vogel die opgroeit en een volwassene wordt. Net als ik, aan het proberen een nieuw leven op te zetten. De muziek daarbij was zo inspirerend", zegt Darian.
Ook de stad Leeuwarden heeft een goede eerste indruk op hem gemaakt. "Het is geweldig. Ik vind het leuk. Het is heel cool, alle kleine grachten en mooie gebouwen. De mensen zijn ook zo vriendelijk", zegt Darian.
De Tube © Omrop Fryslân, Willem de Vries
Verslaggever Willem de Vries keek bij de introductie
Het is moeilijk geweest voor de organisatie om een goede introductieweek op te zetten, maar slapeloze nachten heeft Van der Meij niet gehad. "We hebben een ontzettend goed team. Ik moet zeggen we zijn ook heel inventief geweest en elke keer weer met nieuwe ideeën gekomen", aldus Van der Meij. "Elke keer als er weer een nieuwsbericht komt vanuit de overheid, dan moet je kijken hoe gaan we hier mee om. We hebben heel veel verschillende opties verkend, ook op voorhand. Waardoor we heel veel verschillende opties hadden liggen waar we uit konden kiezen."
Verslaggever Willem de Vries bij de introductieweek