Zomerstorm Francis: bijna geen schademeldingen, maar houd KNMI in de gaten

Tot nu toe mag Fryslân afkloppen, want het lijkt nog mee te vallen met zomerstorm Francis. "We hebben vannacht geen meldingen gehad van stormschade, het is nog rustig. Je weet niet wat er nog komen gaat, maar de brandweer is nog niet gealarmeerd," zegt Ingrid Weert van Veiligheidsregio Fryslân. Wel geeft het KNMI tussen 4.00 en 19.00 uur code geel af voor Fryslân (Waddengebied nog tot 20.00 uur), vanwege zware windstoten die aan de kust tot 100 km/uur oplopen.
Simmerstoarm
Toch is het belangrijk om de website van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) in de gaten te houden, zegt Weert. "Zij hebben de beste kijk op de weersverwachting. Het is niet over en de storm kan zelfs nog toenemen. Ga dus niet de weg op als het niet hoeft. Haal losse objecten om je huis heen even naar binnen voor je naar je werk gaat. En laat ramen en deuren dicht. Maar hoe de wind zich ontwikkelt: blijf het KNMI in de gaten houden."

Wie moet ik bellen bij stormschade?

Wanneer kun je nu bellen als er wat is? En wie moet je bellen: 112 of de gemeente? Weert van de Veiligheidsregio: "Als er echt sprake is van bijvoorbeeld instortingsgevaar, losgeraakte gevelplaten of een boom op de weg, dan kun je 112 bellen. Als er een boom in je eigen tuin is omgevallen, is het niet heel dreigend en kun je het later zelf opruimen als de wind is gaan liggen. Als een boom in een berm is gevallen, niet op de openbare weg, dan kun je de gemeente bellen. De gemeenten gaan straks weer open, dan zitten er mensen achter de telefoon."
Enkel bij acuut gevaar dient dus 112 te worden gebeld. "Als er gevaar is vanwege instortingsgevaar of een boom op de weg, waardoor het verkeer gehinderd wordt, dan kun je 112 bellen. Alle ploegen zijn altijd paraat, dat geldt eigenlijk altijd. We moeten eerst maar even afwachten hoe de storm zich ontwikkelt," geeft Weert aan.
Ingrid Weert van Veiligheidsregio Fryslân

Het weerbericht van Piet Paulusma

"Slecht weer, zo kun je het wel stellen," zegt weerman Piet Paulusma. "We zijn er nog niet vanaf, er moeten nog meer buien komen. Op dit moment zijn er windstoten in kracht 10 en 11 in het Waddengebied. Op het vasteland meer de provincie in kracht 7 en richting de kust kracht 8 of 9. In Harlingen veel buiten en daar waait het flink. In Akkrum een weertype met veel water, sinds dinsdagochtend 15 millimeter en nu 15 graden."
Piet Paulusma: "Het wordt woensdag een dag met een buiig karakter. Ik moet zegen dat de buien straks even afnemen, maar ook weer terugkeren. Het kunnen nog steeds buiten zijn met windstoten en onweer, dus noem het maar stormbuien. De kans op onweer is het grootst in het IJsselmeer- en Waddengebied. De temperaturen 19 of 20 graden. Kust- en Waddengebied een kracht 7-8 hard tot stormachtig, op z'n hoogst windkracht 10 of 11. In het IJsselmeergebied kracht 6 of 7, windstoten in kracht 9 of 10. Boven de meren en in het andere gedeelte van de provincie een krachtige tot harde wind met windstoten in kracht 8."
Pas later op de dag wordt het wat rustiger. "Later in de ochtend en middag neemt de wind even wat af. Maar later in de middag neemt het ook weer toe, omdat het meer uit het westen-noordwesten vandaan komt. Pas in de avond en nacht neemt de wind weer echt af en de kans op buien ook."
Het weerbericht van Piet Paulusma
© Omrop Fryslân