Veiligheidsregio roept op: blijf thuis, windvlagen kunnen echt problemen geven

De Friese veiligheidsregio waarschuwt mensen dat ze vanavond en vannacht het beste thuis kunnen blijven. Er komt een storm aan, met gevaarlijke windstoten.
© Kappers Media
Weerman Piet Paulusma over de storm
Het KNMI heeft code geel afgegeven. Weerman Piet Paulusma waarschuwt voor stormbuien met kans op onweer en windstoten in kracht 8 of 9. In het Waddengebied kunnen zelfs windstoten voorkomen tot kracht 11.
"Het kan behoorlijk spoken", zegt Paulusma. "De meeste wind krijgen we vanaf drie uur vannacht, tot morgenochtend acht uur, en dan bouwt het op, tot windkracht negen. Het wordt een storm met flinke windstoten."
De bomen staan nog in het blad, en dat kan voor problemen zorgen. De veiligheidsregio waarschuwt: "Blijf thuis!"
"Het is geen weer om een stukje te gaan fietsen", zegt Sytske Balt van de veiligheidsregio. Ze adviseert mensen ook om los spul dat in de tuin ligt vast te zetten, of op te ruimen. Trampolines, tuinstoelen en bloempotten en zo. En ramen en deuren moeten goed dicht, zodat ze niet kapot klapperen.
Simmerstoarm
Het KNMI heeft van woensdagochtend 04.00 uur tot 10.00 uur code geel afgegeven. Voor Fryslân geldt de waarschuwing dat er zware windstoten tot 75 km/u voorkomen.

Waarschuwing Meldkamer

De 112-meldkamer van Noord-Nederland waarschuwt voor gevaarlijke situaties en overlast. Mensen moeten het weerbericht goed in de gaten houden. Verder moeten mensen niet de weg op gaan als dit niet nodig is. Doet men dat wel: houd dan twee handen aan het stuur.

Afvaarten Doeksen geschrapt

Rederij Doeksen heeft bekendgemaakt dat er diverse afvaarten van de sneldienst vervallen op dinsdag en woensdag. Het gaat dinsdag om Harlingen-Vlieland (17.30 uur), Terschelling-Vlieland (18.40 uur), Vlieland-Harlingen (19.30 uur). En op woensdag om Harlingen-Vlieland (8.00 en 17.30 uur), Terschelling-Vlieland (9.10 en 18.40 uur), Vlieland-Terschelling (10.05 uur) en Vlieland-Harlingen (19.30 uur). De rederij boekt de reizen om.

Camping Stortemelk

Camping Stortemelk op Vlieland slaat ook alarm over de zomerstorm. De camping vraagt gasten hun tenten, scheerlijnen en haringen goed te controleren en ijzeren haringen door houten te vervangen. Ook vraagt men luifels weg te halen.