Stilligging dreigt voor boerenbedrijven vanwege verwaarloosd vee

Twee boerenbedrijven uit Wâlterswâld en Sumar moeten hun werk stilleggen als ze de omstandigheden voor het vee niet verbeteren. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) constateerde bij beide bedrijven op meerdere momenten dat de hygiëne niet goed was.
© Omrop Fryslân, Joris Kalma
De rechter bepaalde dat het bedrijf van een boer uit Walterswâld drie maanden op slot gaat als de man bij een volgende controle van de NVWA zijn zaken niet op orde heeft. De NVWA constateerde yn mei 2018 dat een groot aantal runderen op vervuilde plekken stond. Bij een hernieuwde controle, een week later, was de situatie nauwelijks verbeterd.

Kleinere veestapel

Bij controles in vorig jaar en dit jaar waren de omstandigheden nog altijd niet zoals ze hoorden te zijn. De rechter had de indruk dat het de boer boven het hoofd groeide, het bedrijf draait feitelijk alleen op hem. De boer had volgens eigen zeggen plannen genoeg, hij wilde een nieuwe stal bouwen maar door de aangepaste fosfaatregeling viel alles in duigen. De advocaat van de boer zegt dat hij zijn veestapel terug wil dringen. "Zodat hij het nog kan behappen."

Mear problemen by boer yn Sumar

Het bedrijf van een 68-jarige boer uit Sumar gaat een half jaar op slot als de NVWA bij een nieuwe controle weer onvolkomenheden constateert. De boer kreeg de controleurs oktober vorig jaar en in maart van dit jaar op bezoek. Ook op zijn bedrijf stonden runderen in te veel mest en was er geen droge ligplaats voor de beesten beschikbaar. Verder was er een pony met een ingesleten halster, hadden 21 schapen geen oormerk en waren zes kadavers niet tijdig aangemeld bij Rendac.
De boer vond zelf dat hij niks verkeerd had gedaan. Daar dacht officier van justitie Loes van Kooten anders over. "U bent hartstikke eigenwijs, u denkt dat u het goed doet maar dat is niet zo. Als er niet iets verandert, gaat er iets veranderen met uw bedrijf", zei ze. Van Kooten eiste een onvoorwaardelijke stillegging van het bedrijf van drie maanden. Dat ging de rechter te ver, die maakte er een voorwaardelijke stillegging van een half jaar van, met een proeftijd van drie jaar. "Als het weer fout gaat wordt uw hele bedrijf gedurende zes maanden stilgelegd", waarschuwde hij de boer.