Volop lekke banden door stalen pinnen uit borstelmachines

Een lekke band met de fiets of de scooter. We hebben het allemaal wel eens, maar Oncko van Kammen uit Stiens had het twee keer in een week. En dat blijkt een bijzondere oorzaak te hebben: het zou namelijk komen door stalen pinnen uit de borstels van veegwagens die de straat schoonmaken van onkruid.
© Shutterstock.com / Arunas Gabalis
"In één week had ik twee lekke banden in Leeuwarden met de scooter", vertelt Van Kammen. "Toen hebben ze er twee stalen pinnen uitgehaald. Dat blijkt door de borstels van de onkruidbestrijding van de gemeente te komen. Dat zei de fietsenmaker in elk geval. En nu zijn er veel meer mensen die dezelfde problemen hebben met autobanden en fietsbanden."

Paar keer per week

Van Kammen zette zijn verhaal op Facebook en kreeg daarop honderd reacties, vooral van mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Ook bij fietsenmaker Halfords in Leeuwarden is het een bekend probleem. "Dit kennen wij, ja", zegt Evert Jan Tjepkema. "En we zien steeds vaker dat er lekke banden zijn bij nieuwe wijken, waar spijkers van pallets schieten. We komen dit wel een paar keer per week tegen. In de zomermaanden wat minder, maar dat komt waarschijnlijk door de vakantie."
Als het aantoonbaar van onze machines komt, dan moeten we die schade ook vergoeden.
Woordvoerder Jelmar Helmhout van Omrin
De machines zijn van Omrin en ook zij weten ervan. "Het afgelopen jaar hebben hier 25 meldingen van gekregen in de gemeentes Leeuwarden en Waadhoeke", zegt woordvoerder Jelmar Helmhout. "Als het aantoonbaar van onze machines komt, dan moeten we die schade ook vergoeden. Ze zijn goed herkenbaar, dus de fietsenmaker heeft dat ook snel door."
Helmhout vertelt dat Omrin zoveel mogelijk doet om de schade te beperken. "Betere borstels voor de omgeving zijn er niet. En achter het borstelen rijdt ook nog een veegmachine, dus er wordt ook heel veel metaal weer opgeveegd. Daarnaast hebben we ook al gekeken naar de afstelling van de borstels, zodat we ook heel wat minder schade veroorzaken. Maar als het dan toch nog fout gaat en het is van ons, dan moeten we die schade vergoeden. Terecht is terecht."
De drie hoofdrolspelers: slachtoffer, fietsenmaker en Omrin