Zeven verdachten in drugszaak-Oosterwolde allemaal langer vast

De zeven verdachten in de zaak van de internationale wapenhandel vanuit de Kringloop in Oosterwolde blijven allemaal nog drie maanden langer vast zitten. Dat heeft de Leeuwarder rechtbank maandag besloten in de tweede pro-formazitting in deze zaak.
Verslaggever Onno Falkena bij de rechtbank:
Onno live
Bij meerdere verdachten acht de rechtbank de kans vrij groot dat ze opnieuw strafbare feiten plegen als ze vrijkomen. Ook vindt de rechtbank het belang van de strafvordering - het uitzitten van de straf die de mensen krijgen - groter dan de persoonlijke belangen van de verdachten.
De zaak gaat om internationale wapenhandel en internationale drugshandel. Wapens kwamen uit Oost-Europa en werden in Nederland en België verhandeld. Justitie deed op 17 locaties invallen in Noord-Nederland. Bij de zoekacties vond de politie onder meer kalasjnikovs, maar ook andere zware wapens en drugs. Het hoofdkantoor was de kringloopwinkel in het centrum van Oosterwolde.
Maandag kwamen er meer details naar buiten op de tweede pro-formazitting. Zo werd een besloten groep op Telegram gebruikt om onderling te communiceren, maa rook om wapendeals te sluiten. Die informatie komt in het dossier, dat pas in oktober helemaal klaar zal zijn. In dat dossier komen ook honderden uren aan telefoontaps, waarin ook belastende zaken zijn gezegd, vertelt verslaggever Onno Falkena, die de zaak volgt.

Twee gezichten

"De 35-jarige hoofdverdachte uit Oosterwolde liet twee gezichten zien in de rechtbank", zegt Falkena. "Aan de ene kant was hij kwetsbaar: hij heeft last van slaapapneu, voelt zich net prettig in de gevangenis, is niet helemaal fit en mist zijn kinderen. Dat laatste komt ook doordat er vanwege corona helemaal geen bezoek was toegestaan. Maar in de slotverklaring zei hij dat hij niet in wapens handelde, maar in bitcoins en goud. Hij eiste van justitie dat ze zijn SD-kaarten teruggeven."
De advocaten vroegen om vrijlating van de cliënten. Volgens Sonny Jansen, advocaat van de hoofdverdachte, wordt zijn cliënt vastgehouden voor 'aannames zonder onderbouwing'. Hij geeft aan dat hij de telefoontaps nog steeds niet heeft kunnen beluisteren, omdat het Openbaar Ministerie en de rechtbank de opgenomen gesprekken eerst zelf nogmaals willen horen. Jansen vindt de informatie die hij van het Openbaar Ministerie krijgt 'te mager en te laat'. "Ik ben daar zeer geïrriteerd over, dat mag u gerust weten."

Vervolg in het najaar

Het dossier zou in september klaar zijn, maar dat wordt nu begin oktober. Half oktober komt er dan een regiezitting. De inhoudelijke behandeling komt in november en december. Dan wordt echt duidelijk hoe sterk justitie staat in de zaak.