Voorarrest hoofdverdachte (35) wapenhandel Oosterwolde met drie maand verlengd

De 35-jarige hoofdverdachte in de zaak over de wapenhandel vanuit de kringloopwinkel in Oosterwolde blijft drie maanden langer vast zitten. Dat heeft de rechtbank maandag gezegd op de tweede dag van de pro-formazitting. Volgens Sonny Jansen, de advocaat van de hoofdverdachte, wankelt de zaak.
© De Vries Media

Hoofdverdachte - man uit Oosterwolde

De hoofdverdachte had gevraagd om vrijlating, omdat hij zijn drie kinderen erg mist. Het belang van de strafvordering is groter dan het persoonlijk belang, zo stelt de rechtbank. Ook zal de hoofdverdachte met een psychiater praten. De hoofdverdachte zelf gaf aan dat hij niet in wapens handelde, maar in bitcoins en goud.

Advocaat Sonny Jansen

Volgens Sonny Jansen wordt zijn cliënt vastgehouden voor aannames zonder onderbouwing. Hij geeft aan dat hij de telefoontaps nog steeds niet heeft kunnen beluisteren, omdat het Openbaar Ministerie en de rechtbank de opgenomen gesprekken eerst zelf nogmaals willen horen.
Advocaat Sonny Jansen over de zaak

Tweede verdachte - wapenexpert uit Leeuwarden

Eerder op de ochtend stond een andere verdachte - een 35-jarige wapenexpert uit Leeuwarden - voor de rechter. Hij zou de hoofdverdachte hebben geholpen met het onderhoud aan diverse wapens. De man gaf aan dat hij spijt heeft. Hij zou op z'n meest vijf keer geholpen hebben met het repareren van wapens, zegt hij zelf. De man zit in financiële problemen en noemde het helpen van de hoofdverdachte een stommiteit.

Derde verdachte - man die in been werd geschoten

De derde verdachte die maandagochtend voor de rechter verscheen, is d eman die in Drachten in zijn been werd geschoten bij zijn aanhouding. Bij de man is een wapen aangetroffen. Dat had hij volgens eigen zeggen uit zelfverdediging in bezit. Met de criminele activiteiten had de man niets te maken, bepleitte hij zelf. De rechter zag dat anders en besloot ook het voorarrest van deze verdachte te verlengen.

Vierde verdachte - 36-jarige Drent

Ook het voorarrest van de vierde verdachte - een 36-jarige man uit Beilen - wordt verlengd. Volgens de rechter is de kans groot dat de man opnieuw de fout in gaat wanneer hij vrij is. Zelf denkt de verdachte dat dit wel meevalt. Hij voelt zich eerder slachtoffer, omdat hij voor allerlei zaken werd ingeschakeld, maar nooit werd betaald.

Nog een Drent

Een andere Drent (37) uit Hoogeveen zit vast in Roermond en is digitaal aanwezig; voor zijn advocate geldt hetzelfde. Zij noemt de rol van haar cliënt zeer 'klein'.
De man zou betrokken zijn geweest bij een pseudokoop in de wapenhandelzaak. Zijn advocate wil hier getuigen over horen en vraagt om schorsing van het voorarrest, maar ook hier valt het oordeel negatief uit voor de verdachte. De verdenking is voldoende ernstig om de Drent vast te houden. Bovendien is er kans op recidive.

Laatste verdachte - een Serviër

De laatste verdachte is een 25-jarige man uit Servië. Hij zit vast in Grave. Een tolk vertaalt alles voor hem, de verdachte is er digitaal bij. De man wordt na het uitzitten van zijn straf uitgezet. De advocate wil, net als haar collega Sonny Jansen, afgetapte telefoongesprekken afluisteren.
Het hart van het dossier is een besloten groep op Telegram, die door betrokkenen werd gebruikt om in wapens en andere niet-legale zaken te handelen.
Volgens zijn advocate zijn er onvoldoende gronden om de Servische verdachte vast te houden. Als het voorarrest voorbij is, komt de man in vreemdelingendetentie in afwachting van zijn uitzetting. Dat betekent: geen kans op recidive, zegt zijn raadsvrouw.
Maar de Serviër was betrokken bij internationale wapenhandel in groepsverband en moet daarom gevangen blijven. Kans op recidive is er zeker, want met wapenhandel kan de man ook in zijn vaderland doorgaan. Omdat bij vreemdelingendetentie niet duidelijk is of de man na uitzetting niet weer terugkeert, kan hij het best vast blijven zitten, zegt rechtbankvoorzitter Post.

Een verdachte afwezig

Een zevende verdachte is een man zonder vaste verblijfplaats. Hij was de enige die niet aanwezig was bij de zaak, noch fysiek, noch digitaal. Ook hij blijft drie maanden langer vast zitten.

Volg de pro-formazitting via Twitter

Verslaggever Onno Falkena was in de rechtbank en deed op zijn twitteraccount verslag van de zaak.
Verslaggever Onno Falkena over de pro-formazitting