Tweede dag van pro-formazitting over wapenhandel vanuit kringloop Oosterwolde

Bij de rechtbank in Leeuwarden is deze maandag de tweede pro-formazitting in de zaak over wapenhandel vanuit de kringloop in Oosterwolde. Eind februari zijn tien verdachten aangehouden voor onder andere drugs- en wapenhandel. Bij een inval in een kringloopwinkel in Oosterwolde en een aanhouding in Drachten werden wapens, explosieven en drugs gevonden.
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
De eerste pro-formazaak was begin juni en toen is bepaald dat acht verdachten langer moeten blijven vastzitten en die staan nu allemaal voor de rechter.
Een 35-jarige man uit Oosterwolde wordt door justitie gezien als de hoofdverdachte in de zaak. Het Openbaar Ministerie beschuldigt hem van wapenhandel, oplichting en poging tot doodslag. Verder zou de hoofdverdachte zich schuldig hebben gemaakt aan mishandeling, mensenhandel en het bezit van vuurwapens en munitie.

Doorzoekingen

Op 17 plekken in Noord-Nederland zijn daarna doorzoekingen geweest. Daarbij werden drie Kalasjnikovs en meerdere handvuurwapens gevonden. Ook werd veel munitie van diverse kalibers, kilo's synthetische drugs, zware explosieven, kapmessen, springstoffen, zuren, kruid en honkbalknuppels aangetroffen.
Verslaggever Onno Falkena is bij de zaak en via zijn twitteraccount is de zaak vanaf 9.00 uur te volgen.