Triemstra kritisch: "De Frouljus PC gaat door, maar het uithangbord van de KNKB niet"

Het coronavirus heeft dit seizoen grote invloed op de kaatskalender. De PC bij de mannen gaat niet door, en intussen zijn ook de hoofdklassepartijen in Marsum en Pingjum geschrapt. Volgens kaatser Taeke Triemstra blijft er nu wel een heel mager seizoen over. "Toen ik dat vorige week hoorde dacht ik, dan hoeft de Oldehove op het laatst ook niet meer. Dan heb je drie weken stilgestaan," zegt Triemstra. "Maar ik heb intussen gezien dat Sint-Annaparochie er weer is bijgekomen in het weekend van Marsum."
Taeke Triemstra over het restant van het seizoen:
Taeke Triemstra
De 37-jarige kaatser begrijpt niet dat verenigingen tot het besluit komen om de wedstrijden te schrappen. "Persoonlijk niet. Ik snap dat mensen er problemen mee hebben, maar zelf ben ik niet zo. Ik ben meer van de mogelijkheden. Ik denk dat je dingen nu juist moet organiseren. Als je dat doet, zoals de verenigingen dat nu doen, dan kan dat prima. Dat vindt er echt geen besmetting met corona plaats," zo zegt Triemstra.
Zijn collega Hans Wassenaar heeft gemengde gevoelens: "Aan de ene kant snap ik dat. Het is coronatijd en de organisatie is anders. Maar aan de andere kant, er zijn wel degelijk voorzorgsmaatregelen die je moet nemen, en ik heb niet het idee dat het allemaal uit de klauwen loopt. Je hebt natuurlijk werk van het protocol dat je moet maken, maar als je genoeg vrijwilligers hebt is het te realiseren, denk ik," zegt Wassenaar

Alternatieve wedstrijden

Wassenaar heeft er vertrouwen in dat de wedstrijdkalender nog wordt opgevuld. "Ik zie het nog wel snel gebeuren dat er nog wat wedstrijden worden georganiseerd. Er kwamen gister ook al mensen bij ons die zeiden dat ze misschien wel wedstrijden wilden organiseren zonder dat er punten te verdienen zijn. Dat er dus gekaatst gaat worden ben ik wel zeker van, maar het is even de vraag of er ook nog hoofdklassepartijen georganiseerd gaan worden," aldus Wassenaar.
Zulke wedstrijden ziet Triemstra in elk geval niet zitten. "Dan hoeft het voor mij niet. Dan heb ik wel andere dingen te doen. Ik kaats graag, maar het moet wel ergens om gaan. Anders is het leuk voor het begin van het seizoen, maar dat hoeft voor mij nu in elk geval niet," zo zegt hij.
Hans Wassenaar over het restant van het seizoen:
Hans Wassenaar
Waar beide mannen het over eens zijn, is dat het doodzonde is dat de PC niet door gaat. "Je kaatst een PC minder in je carrière. Dat blijft heel vervelend. Het evenement is machtig. Daar kaats je voor, en daarvoor ben je ooit begonnen met kaatsen. Dat het nu niet door kan gaan is hartstikke jammer," zegt Wassenaar.
"Ik ben nog wel even op de dag van de PC in Franeker geweest. Bij de juniorenpartij waar de oud-winnaars welkom waren. Toen was ik me er wel even bewust van, maar ik denk dat het een goede keuze is geweest om het evenement niet door te laten gaan. Een PC zonder tribunes en zonder publiek is geen PC. Wat dat betreft ben ik blij dat ze het niet zomaar geprobeerd hebben. Maar als sporter doet het zeker zeer."

Zonder publiek ook bijzonder

Triemstra had de partij juist wel willen kaatsen. "Ook een PC zonder publiek was een bijzondere PC geweest. Op televisie is het dan prima te volgen. Of met 1.000 of 2.000 man publiek had wat mij betreft ook gekund. Erg, erg zonde. Daarom denk ik dat Pingjum en Marsum nu ook afzeggen. Als de PC wel was doorgegaan, was dat ook niet gebeurd," zegt Triemstra.
Triemstra is dan ook wel een beetje jaloers dat de PC bij de vrouwen wel 'gewoon' doorgaat. "Absoluut. Ik had dat heel graag gewild. De Freule gaat door, de Frouljus PC gaat door. En het uithangbord van de KNKB, de mannen, die gaan niet door. Eeuwig zonde. Ik had het graag anders gezien. Maar ik weet niet van 'de hoed en de rand'. Maar persoonlijk vind ik het erg zonde."

Frouljus PC

Kaatster Manon Scheepstra begripjt wel dat Triemstra jaloers is op de vrouwen. "Dat zij geen PC hebben is wel heel erg balen voor hun. Ik ben heel erg blij dat wij wel een PC hebben. Ik bedoel dat is natuurlijk de mooiste wedstrijd, hoe die er ook is. Het maakt niet uit in welke vorm. Het is petje af voor Weidum, dat ze dat gaan organiseren. Wat dat betreft begrijp ik Taeke wel. Een kaatser wil zo veel mogelijk wedstrijden kaatsen, dat willen wij ook. Dat willen de mannen ook," zegt Scheepstra.
"Ik vind het heel bijzonder dat ie voor de dames wel doorgaat en voor de heren niet. Niet dat ik het de mannen niet gun, maar je merkt toch wel dat het in veel dingen bij de dames erachteraan loopt in vergelijking met de heren. Dus daarom nogmaals petje af voor Weidum."
Manon Scheepstra over het restant van het seizoen:
Manon Scheepstra