Anouska Koster: "De laatste ronde was heel zwaar, maar de beloning is mooi"

Wielrenster Anouska Koster van De Westereen werd zaterdagmiddag derde op het NK wielrennen in Drenthe. In een zware koers moest ze alleen Olympisch kampioen Anna van der Breggen en wereldkampioen Annemiek van Vleuten voor laten. "De laatste ronde was echt heel zwaar, maar de beloning is dan ook wel heel mooi," zo zegt Koster een dag later vanuit Frankrijk.
© Orange Pictures
De renster is alweer onderweg naar haar volgende wedstrijd, maar kijkt nog even terug op het kampioenschap van zaterdag. Ze kwam al vroeg in de kopgroep terecht, samen met Anna van der Breggen en Jip van den Bos. "Ik zag dat de ploeg van Van der Breggen er een harde koers van wilde maken. Ik heb afgelopen maanden hard getraind, dus dan wil je jezelf ook laten zien. Het is toch een kampioenschap, en dat is altijd een aparte wedstrijd. Als je dan wat wil, moet je bij de les zijn. Dus toen Anna ging, kon ik met haar mee en toen waren we zomaar weg."

Dreiging van achteruit

Het was de eerste serieuze ontsnapping van de wedstrijd, maar Koster was niet bang dat ze te vroeg op kop kwam. "Ik had er wel vertrouwen in, vooral met Anna in de groep. Natuurlijk hou je er rekening mee dat er nog vrouwen van achter terugkomen, maar uiteindelijk kwamen ze gelukkig niet meer bij mij."
© Orange Pictures
Van der Breggen pakt uiteindelijk de titel, door twee rondes voor het einde weg te rijden uit de kopgroep. "Twee rondes voor het einde moest ik Anna laten gaan, en toen kwam Annemiek ook nog voorbij. Daar kon ik nog heel even bij aansluiten, maar daarna ben ik volle bak tot de finish gereden. Ik dacht, het zal me hier niet gebeuren dat ze mij nog van het podium afrijden. Die laatste ronde was ook echt heel zwaar. Ik wist niet goed hoe groot mijn voorsprong was, en Marianne (Vos) en Amy (Pieters) waren in achtervolging, dus ik moest heel diep gaan. Maar de beloning is dan ook heel erg mooi."

Ronde van Vlaanderen

In oktober staan alle klassiekers op het programma, die vanwege de coronacrisis eerder dit jaar niet door zijn gegaan. Het gaat dan bijvoorbeeld om de Ronde van Vlaanderen, de Amstel Gold Race, Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik. Koster kijkt er naar uit. "Ik hoop dat ze allemaal doorgaan, want met de coronacrisis weet je het natuurlijk nooit. Maar die koersen, dat zijn de doelen waar ik nu naartoe ga werken. En dan vooral Vlaanderen, dat is een wedstrijd waar ik enorm veel zin in hebt."
Anouska Koster oer har tredde plak op it NK