Jonge dominee Anne Meta Kobes: "houd moed, heb lief"

Deze zomer zet het radioprogramma Buro de Vries wekelijks de deuren open voor een jonge Fries of Friezin die een bijzonder verhaal of bijzondere ambities heeft. Of beide. Anne Meta Kobes Gerritsen was zondag te gast bij Simone Scheffer. Ze kwam rechtstreeks uit de protestantse kerk Trinitas in Heerenveen na de dienst.
© Anne Meta Kobes
Anne Meta is geboren in Burgum maar niet in Fryslân opgegroeid. Toch voelt ze zich sterk verbonden met Fryslân en de Friezen. Sterker nog, ze voelt zich Friezin omdat haar achtergrond ook Fries is.
Ze was initiatiefnemer van de actie "houd moed, heb lief". Ze begon met collega's met online diensten, maar liet ook posters en vlaggen ontwerpen met de tekst Houd moed, heb lief. Het werd een groot succes, de posters en vlaggen werden landelijk veel besteld.
© Anne Meta Kobes
Het zijn vier woorden die iedereen kan gebruiken, ook buiten de kerk. Dat moed houden was vrij pittig voor de mensen. Wat daarbij helpt is liefhebben.
Anne Meta Kobes Gerritsen
De actie bedacht ze omdat ze merkte dat veel gemeenteleden bedrukt waren over de corona en de gevolgen ervan.
"Het zijn vier woorden die iedereen kan gebruiken, ook buiten de kerk. Dat moed houden was vrij pittig voor de mensen. Wat daarbij helpt is liefhebben."
Zelf vindt ze het ook wel moeilijk om met bijvoorbeeld de anderhalve meter om te gaan. Als iemand na de dienst nog een gesprek met haar heeft over wat zwaars dan wil ze natuurlijk dichtbij degene zijn, maar dan moet ze toch de afstand houden. "Dat vind ik wel moeilijk, maar het moet nu wel."
Dominee Anne Meta Kobes te gast. Met haar eigen muziekkeuze en fragmenten van haar opa en Annie MG Schmidt

Speeddate

Ze studeerde theologie aan de VU in Amsterdam en daarna de opleiding tot predikant in Kampen. Haar opa was ook predikant. Ze is vanaf 2014 verbonden aan de Trinitaskerk in Heerenveen. Ze is er heel blij mee dat de gemeente het aandurfde met zo'n jonge vrouw als predikant. Ze was eigenlijk nog niet eens afgestudeerd toen ze een speeddate had met mensen van de kerk in Heerenveen. En het matchte. Dat was een voorbode van een samenwerking.
Dat Anne Meta dominee werd, was toeval, maar ook wel weer logisch. Ze wilde Nederlands of geschiedenis studeren, maar ging ook even bij theologie kijken. En daar viel het kwartje. Met het geloof was ze al opgegroeid. Haar opa was predikant bij onder andere de Koepelkerk in Leeuwarden. Hij is ook een inspirator. Haar ouders ontmoetten elkaar ook in de kerk.

Voorbeeld

Het geloof was dus van grote betekenis in het gezin. Over opa zegt ze: "In mijn hoofd was mijn opa de dominee een hele fijn bijzondere man. Hij heeft voor mij zeker de weg geëffend in mijn denken over het domineeschap, hij is echt een voorbeeld."
De jonge dominee is niet alleen in de kerk erg actief, ook daarbuiten. Ze heeft een eigen website waar ze regelmatig filmpjes op zet met haar gedachten en moedgevende verhalen. Op haar eigen website snijdt ze zaken aan die leven in de maatschappij.

Actualiteit

Haar preken zijn vaak gelinkt aan het nieuws van de week dat geweest is. Er is wel een soort rooster, maar volgens de dominee zijn verhalen uit de Bijbel altijd te verbinden met wat er nu in de wereld gebeurt.
De betekenis van God is voor Anne Meta een kracht. "Het is een kracht die mij omringt waardoor ik weet dat ik niet alleen ben. Natuurlijk wankel ik ook weleens, maar dan ga ik studeren en mediteren." Ze gelooft niet dat God echt stuurt. "We hebben hem niet in onze broekzak."

Verbinding

Met die kracht wil ze iets betekenen voor de kerk en hoopt verbinding te brengen tussen mensen en vooral dat mensen de moeite nemen naar elkaar te luisteren. Ze wil graag mensen helpen. Op de vraag waar we haar over 25 jaar van zouden kennen, zegt ze dat ze niet heel grote ambities heeft. Ze hoopt dat ze kan doorgaan met bruggen bouwen en verbinding kan brengen. "Als ik dat mag blijven doen ben ik gelukkig."