Veilig op de fiets naar school in Midlum: "Auto's rijden hier soms heel snel"

Schoolkinderen uit Wijnaldum zijn heel blij met de komst van het nieuwe fietspad tussen hun woonplaats en de school in Midlum. "Soms steek je over, maar dan komt er plotseling een auto aan die heel hard rijdt. Dan moet je ineens hard doorfietsen", zegt Sterre uit Wijnaldum. Naar haar school in Midlum moet ze nu nog een traject van ruim drie kilometer fietsen, met een gevaarlijk kruispunt erin. Ook Iris, de vriendin van Sterre, kent dat punt. "De auto's rijden er soms wel heel snel."
Fytspaad Mullum
De Provincie Fryslân zegde eerder deze week toe twee ton subsidie te geven voor een nieuw fietspad tussen Wijnaldum en Midlum. Door de aanleg kunnen schoolkinderen 's ochtends en 's middags veiliger op pad tussen beide dorpen. Sinds de basisschool in Wijnaldum in 2013 dichtging, gebruiken de leerlingen vooral de Haulewei (N393) en de Harlingerstraatweg om in Midlum te komen.

'Kiezen tussen brug of tunnel'

Dat het fietspad er moest komen, is vijf jaar geleden afgesproken. Toch hebben de definitieve plannen al die tijd op zich laten wachten. Wethouder Harry Boon van Harlingen snapt dat het lang heeft geduurd. "De politieke intentie was goed, maar de uitwerking heeft tijd gekost. Ook op de nieuwe route was een gevaarlijke kruising, en dus moesten we daarvoor kiezen tussen een brug en een tunnel. Zo'n brug is minder praktisch voor bijvoorbeeld kinderen en bejaarden, maar een tunnel is weer erg duur."
In skets fan de nije tunnel en it tracé © Gemeente Harns
Uiteindelijk is er gekozen voor een tunnel in het nieuwe fietspad, dat zo'n anderhalf miljoen euro kost en ruim 900 meter lang is. Voor kinderen die van Wijnaldum elke dag naar Midlum moesten, rijdt er nu nog dagelijks een taxibusje. Bij basisschool OBS Middelstein zijn ze dan ook heel blij dat vanaf volgend voorjaar de kinderen weer veilig op de fiets kunnen komen.

In 2021 klaar

"We zijn hier zeker blij mee. Ik heb weleens gedacht op donkere winterdagen: zou het wel goed komen?", zegt directeur Annie Schotanus. "En andersom is het ook veel makkelijker. Soms hebben we met een groep een excursie in Wijnaldum. Voor onze docenten was het ook niet altijd prettig om met een grote groep op de fiets op pad te gaan."
De nieuwe fietsverbinding loopt redelijk recht tussen beide dorpen en is daardoor twee kilometer korter dan de huidige route. De verwachting is dat het nieuwe fietspad in het voorjaar van 2021 klaar is.