Toename Friese coronagevallen stabiliseert; 500 sollicitanten voor GGD

Het aantal coronabesmettingen in Fryslân lijkt te stabiliseren: 57 van de 4.200 tests die GGD Fryslân deze week uitvoerde, kwamen positief terug. Vorige week waren dat er 59 op 2.800. Dat meldt GGD Fryslân. Na twee weken met een verdrievoudiging van het aantal coronagevallen in Fryslân, is de stijging de afgelopen week bijna gelijk gebleven aan de zeven dagen ervoor.
Stiging Fryske coronagefallen stabilisearret
Van de bijna 120 Friese besmettingen die er tot nu toe zijn in augustus, heeft bijna een kwart het virus waarschijnlijk gekregen tijdens een vakantie in het buitenland. Dat blijkt uit een analyse van GGD Fryslân. De dertig besmette provinciegenoten verbleven in twaalf Europese landen, de meeste in Frankrijk (9).
De toename maakt duidelijk dat reizen een belangrijke risicofactor is. "Meer mensen hebben het virus opgelopen in het buitenland dan we hadden gehoopt. Het geeft aan dat we alert moeten blijven. Vakantiegangers met klachten moeten in quarantaine gaan en zich laten testen", zegt Veiligheidsregio Fryslân-voorzitter Wim Kleinhuis.
GGD Fryslân © GGD Fryslân

Dokkum

De afgelopen dagen zijn er in het noordoosten van de provincie geen nieuwe gevallen meer bijgekomen die te linken zijn aan het coronacluster Dokkum. Het is volgens GGD Fryslân afwachten of dit zo blijft. Dit cluster omvat zo'n vijftig besmettingen die met elkaar verbonden zijn. Deze besmettingen zijn terug te voeren op meerdere bronnen, waarbij de overdracht veelal heeft plaatsgevonden in kleine gezelschappen in huiselijke kring of op de werkvloer. Er is te weinig afstand gehouden en mensen zijn met klachten blijven doorlopen.

Terschelling

Dinsdag sloot de tijdelijke testlocatie op Terschelling. Daar hebben in zes dagen 824 mensen zich laten testen, voornamelijk jongeren van camping Appelhof. Twee van hen bleken positief. In andere delen van het land blijft de teller van met corona besmette Appelhofgangers op 12 staan. Waardoor uiteindelijk bij 14 jongeren die de camping bezochten het virus is vastgesteld.

Weekrecord

GGD Fryslân heeft deze week 4.203 tests gedaan. Dat zijn er 1.338 meer dan vorige week, toen er ook al sprake was van een weekrecord. Kleinhuis: "Als je de tests op Terschelling daarvan aftrekt, is het nog steeds meer dan voorgaande weken. Het loopt aardig op in de teststraten."
Kleinhuis denkt dat de aanloop de komende weken wel zal toenemen, nu de vakantie is afgelopen. "De persconferentie heeft ook geholpen bij de bewustwording van wat er gaande is en dat we wakker moeten worden. Het virus is niet weg. Ik ben blij dat het aantal tests toeneemt en dat mensen zich willen laten testen."

500 sollicitanten

Enige tijd geleden deed GGD Fryslân een oproep omdat ze 100 bronnen- en contactonderzoekers en triageverpleegkundigen zocht. "Er hebben 500 mensen gereageerd, dat is veel. De komende weken kiezen we geschikte kandidaten. Dat kost wel tijd, omdat we hen moeten opleiden en inwerken", zegt Kleinhuis.
Verwachting is dat het virus in de herfst nog flink om zich heen zal grijpen. "Wij liggen op koers en zijn voorbereid op de aantallen die we verwachten. We hopen dat het er niet meer worden."
Sinds de uitbraak van het coronavirus begin maart is het virus nu bij 757 inwoners van Fryslân aangetroffen. In verpleeg- en verzorgingshuizen is ook deze week niet een bewoner positief getest.
Voor het eerst in tien weken zijn er in de Friese ziekenhuizen echter weer mensen opgenomen die mogelijk corona hebben. Dat meldt het Regionaal Orgaan Acute Zorg (ROAZ). Pas als bevestigd is dat het om corona gaat en de ziekenhuizen dit doorgeven aan de GGD, worden ze opgenomen in de GGD-cijfers. Dit is nu nog niet het geval.
Het aantal mensen dat is overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Fryslân staat sinds juni op 69.
Wim Kleinhuis van Veiligheidsregio Fryslân