Operaasje Fryske Flagge: Jan Dijkstra woont op Sint Maarten, maar Fryslân blijft zijn thuis

Van alle landen op aarde is er een emoji van de vlag, maar niet van de Friese vlag. Om daar verandering in te brengen, heeft Omrop Fryslân de 'Operaasje Fryske Flagge' bedacht. De Friese vlag moet in de lijst van emoji's komen, maar dat lukt ons niet alleen. Daarom kunnen Friezen over de hele wereld hun Friese vlag op onze online wereldkaart plaatsen. Wie dat al heeft gedaan, is Jan Dijkstra, hij woont op Sint Maarten.
© Jan Dijkstra
Jan Dijkstra is is geboren in Raerd, maar woont nu sinds een jaar of drie op Sint Maarten. Hij kwam er terecht vanwege zijn anti-corruptiewerk bij de Landsrecherche. Hij was er net twee maanden en toen kreeg hij de maken met de hevige tropische orkaan Irma. "Ik hoop het nooit weer mee te maken", zegt Dijkstra daarover.
De gevolgen van de orkaan zijn nog altijd zichtbaar. Dijkstra: "Ze hebben heel veel werk om alles weer op de rails te krijgen, we zijn natuurlijk van het toerisme afhankelijk. En nu krijgen we de corona, dus het staat weer een beetje stil."
De Friese vlag betekent veel voor Dijkstra, het is het symbool van zijn vaderland. "Fryslân blijft altijd mijn thuis en ik kom er ook regelmatig. Dit jaar zou ik de Slachte lopen. Aan de andere kant, mijn vriendin komt uit deze streek vandaan en dat heeft ook wel wat. Dus ik sta eigenlijk met beide voeten aan weerszijden van de oceaan."
Jan Dijkstra
Met 'Operaasje Fryske Flagge' verzamelt Omrop Fryslân foto's van Friezen over de hele wereld, om zo te laten zien hoe internationaal de Friese vlag is. Het ultieme doel is om voor elkaar te krijgen dat er een Friese vlag-emoji komt.
Meedoen? Stuur je foto in via de Operaasje Fryske Flagge-site. Elke week bellen we op in ons radioprogramma De middei fan Fryslân met een Fries buiten Fryslân.
Bekijk de kaart met tot nu toe al meer dan 120 inzendingen.