Friese burgemeesters over corona-aanpak: "In alle gemeenten hetzelfde"

De Friese gemeenten treden voortaan op dezelfde manier op als coronamaatregelen worden overtreden. Dat hebben de burgemeesters donderdag met elkaar afgesproken. Ze kwamen in Heerenveen bijeen om te praten over een meer regionale aanpak van de coronacrisis, nu het aantal besmettingen weer oploopt.
Buma oer oanpak coronafirus
"We willen zoveel mogelijk in alle gemeenten hetzelfde doen. We hebben gezien dat we een aantal horecagelegenheden hebben moeten sluiten en dat gaat nog weleens op verschillende manieren", zegt Sybrand Buma, burgemeester van Leeuwarden en voorzitter van de Veiligheidsregio Fryslân. "Maar we willen echt laten zien dat wie in de horeca de regels niet naleeft, wie het aan zijn laars lapt, die krijgt ook de gemeente of de Veiligheidsregio tegenover zich en dat kan sluiting betekenen."
Naast een strenger toezicht op de horeca doen de burgemeesters ook een dringend beroep op de Friezen, om de eigen verantwoordelijkheid te nemen en de landelijke coronamaatregelen na te leven. Buma: "Weet dat het virus onder ons is, weet dat je het alleen maar zelf tegen kan houden. We zullen het zelf moeten verslaan en, echt, hou je aan de regels anders krijgen we het niet weg."
© Omrop Fryslân, Jantine Weidenaar
Kritiek op grotere regionale rol
Aan het begin van de coronacrisis was er vooral nationaal beleid, maar de focus komt steeds meer te liggen op regionaal beleid. Dat betekent dat de diverse veiligheidsregio's een veel grotere taak hierin krijgen, ook voor een langere periode.
Advocaat Bart Canoy vindt dat een zorgelijke zaak. "Er moet echt heel gedegen gekeken gaan worden, hoe we met regels kunnen komen die duidelijk zijn, die eenduidig zijn en waarvan je kunt weten waarom we erachter staan. En om dit nou aan de veiligheidsregio's over te laten, vind ik zorgelijk."
Advocaat Bart Canoy