Bovenbouwcoördinator Hooijmaaijers: "Lesgeven is niet een steriel beroep"

Op middelbare scholen wordt geworsteld met hoe er moet worden omgegaan met het coronavirus. De leerlingen hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden, maar bij een docent geldt die maatregel wel. Verslaggever Auke Zeldenrust keek op het Stedelijk Gymnasium in Leeuwarden hoe ze daar op de eerste lesdag met de maatregelen omgaan en alles in goede banen leiden.
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Bovenbouwcoördinator Eelke Hooijmaaijers vindt de eerste lesdag spannend. "We gaan afwachten wat er gaat gebeuren: of er nieuwe maatregelen bij komen en of het lukt om leerlingen uit elkaar te houden." Omdat coronabesmettingen de afgelopen tijd meer en meer plaatsvinden onder jongeren, heeft de school veel maatregelen genomen om de kinderen te spreiden. Hooijmaaijers: "Ook hebben we voor de bovenbouwklassen maatregelen genomen om te zorgen dat er geen contact is met het schoolpersoneel binnen 1,5 meter."

'Steriel beroep'

Dat doet de school door ervoor te zorgen dat leerlingen al in het lokaal zitten als de lessen beginnen. En leerlingen wordt met klem gevraagd hun handen en tafels te ontsmetten als de lessen beginnen. Lesgeven is echter niet een 'steriel beroep', zegt Hooijmaaijers: "Je hebt met kinderen te maken, die elkaar en ons heel lang niet hebben gezien. Ze komen naar je toe om te vertellen hoe hun vakantie is gegaan. Dus die afstand houden alsof je in een ziekenhuis bent, is op een school gewoon niet mogelijk."

"Kinderen ontzettend gemist"

De school heeft duidelijke afspraken gemaakt, ook met ouders, als kinderen klachten krijgen. "Thuisblijven, laten testen, niet op school komen", legt Hooijmaaijers uit. Er zijn al leerlingen met gezondheidsklachten zoals astma, of met ouders die gezondheidsklachten hebben, die niet naar school komen. Ook een aantal medewerkers blijft uit voorzorg thuis. Hooijmaaijers is echter blij dat de school weer open is. "We hebben de kinderen ontzettend gemist. We merken ook dat leerlingen zelf heel blij zijn dat ze weer op school zijn en elkaar weer kunnen zien."
Bovenbouwcoördinator Eelko Hooijmaaijers
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
De leerlingen zelf zijn voornamelijk blij dat ze weer naar school kunnen. "Het is fijn om iedereen weer te zien", vertelt een leerling. "Ik ben eigenlijk wel toe aan school, want ik ben er zo lang niet geweest. Ik krijg er ook weer ritme van." De lokalen zijn aardig vol, maar afstand houden van de docent lukt nog wel, volgens hem.
Een andere jongen vindt het ook fijn om weer op school te zijn. Het huiswerk vindt hij wat minder, maar het contact met vrienden had hij gemist. "Die afstand met de docent is prima vol te houden." Hij maakt zich geen zorgen over besmetting in de klas: "Als iemand klachten heeft, blijft die gewoon thuis. Handen wassen doen we gewoon trouw. Als dat het enige is, is dat prima te doen."

"Voelt nog niet helemaal goed"

Toch is het wel vreemd om in de pauze met zoveel mensen in de kantine te zitten, legt een andere leerling uit. "Bij volwassenen wordt wel heel goed op die maatregelen gelet, maar wij moeten wel met z'n allen in een volle school. Dat is wel wat apart." Hij vindt het wel fijn dat hij weer naar school kan en wat ritme krijgt. "Maar toch voelt het nog niet helemaal goed."
Eén leerling is vooral blij dat hij weer fysiek les krijgt van docenten. "Hoewel thuisonderwijs prima werkt, is het wel fijner als iemand het in persoon kan uitleggen of dat er iemand naast je zit met wie je kunt overleggen."
Leerlingen vertellen over hun eerste lesdagen