Wedstrijden SKS geschrapt, maar wat doen het fierljeppen en het kaatsen?

De SKS heeft besloten dat ze zeilwedstrijden in het jubileumweekend van 12-13 september niet doorgaan, maar andere Friese sporten hebben nog wel evenementen in de agenda. Zo is de fierljepcompetitie in volle gang en dat seizoen wordt in september afgesloten met het Fries en Nederlands Kampioenschap. Ook in de kaatswereld staan nog wat partijen op het programma. Eerst nog diverse hoofdklassepartijen en eind september de Frouljus PC in Weidum.
Keatsen en fierljeppen
In Langweer was Piet Boe, van de plaatselijke skûtsjecommissie, de afgelopen weken druk met de jubileumwedstrijden van de SKS. Zo maakte hij drie verschillende plannen, die ieder rekening hielden met de coronamaatregelen. "Normaal gesproken hebben we hier tijdens het skûtsjesilen drie- tot vijfduizend mensen in het dorp. Met de anderhalve meter in het achterhoofd redden we dat natuurlijk niet."

Langweer opgedeeld in vijf stukken

En dus ging Boer aan het puzzelen. Hij maakte drie scenario's, waarbij hij bijvoorbeeld het dorp opdeelde in vijf delen. In ieder gedeelte was plek voor 250 mensen, die op 1,5 meter van elkaar zaten. "Allemaal aan de oever van de Langwarder Wielen, om de wedstrijden goed te kunnen zien. Ook bij mensen in de achtertuin overigens. Die mensen weten dat niet, maar ik had hun achtertuin weggegeven als tribune."
Toch ging het allemaal niet door. "Je moet als organisatie geen risico's nemen om mee te doen aan verspreiding van het virus. Dat moet je juist tegengaan. Daar past een feest als dit niet bij. Op papier kan een plan nog zo goed werken, iedereen hier in Langweer weet dat de praktijk toch weer anders is. Wij gunnen skûtsjefans, Langweer, onze schipper en onze bemanning dit feest, maar het kan gewoon niet. Dus dan moeten we het niet doen."
Piet Boer van de commissie in Langweer
© Omrop Fryslân, Aise van Beets
Teije Dyk, voorzitter van het Frysk Ljeppers Boun, denk dat als het virus niet groter wordt dat het Fries- en Nederlands Kampioenschap wel beginnen. "Zoals het nu lijkt kan het doorgaan. Er mag geen publiek bij zijn, we hebben besloten om daar maar duidelijk en consequent in te zijn om problemen op het gebied van corona te voorkomen. Er mogen alleen een aantal gasten en familie van de ljeppers bij zijn, meer niet."

Geen publiek bij FK en NK fierljeppen

Kortgeleden werd bekend dat de Nationale Fierljep Manifestatie in Fryslân juist niét doorgaat. "Daar zit toch wel verschil tussen. Op de Manifestatie komen veel meer ljeppers af, enkele honderden. De ljeppers die 's ochtends al afvallen zijn daarna ook publiek. Er zouden meer mensen zijn dan dat kan. En als er geen mensen bij mogen, is het plezier er ook af. Dat heeft met het karakter van die wedstrijd te maken, maar voor het FK en NK ligt dat anders. Die zijn minder massaal."
Teije Dyk, voorzitter van het Frysk Ljeppers Boun
Frouljus PC in 2019 © Omrop Fryslân, Geert van Tuinen
Bij de kaatspartijen kwam tot nu toe aardig wat publiek. Daarom moest Reduzum afgelopen weekend al aan het begin van de middag de ingang sluiten, omdat het te druk werd. Hoe komt dat in de rest van het kaatsseizoen, nu het virus ook in Fryslân weer om zich heen slaat? "Wij volgen de persconferenties met grote belangstelling. Het is altijd spannend wat er gaat gebeuren en of we daar op moeten anticiperen," zegt Marco Hoekstra van kaatsbond KNKB.
Hij denkt dat het tot nu toe prima gaat. "Op een paar momenten waren er te veel mensen bijeen, maar toen probeerden we ook maatregelen te nemen. In samenwerking met de gemeente, de verenigingen hebben protocollen opgesteld. Daar komen we goed uit. Maar als het balletje eenmaal wordt geslagen, dan vervallen we wel eens even. Maar daar proberen we op te sturen."

Ingrijpen zoals in Reduzum

Er is al op een paar momenten ingegrepen. "We hebben de oproep gedaan om wel de 1,5 meter te handhaven. En de staplaatsen vervallen. De verenigingen moeten daarmee mee zitplaatsen genereren. Als er mensen staan, is er veel beweging. Als er dan pauze is en de mensen willen wat eten of drinken, dan komen mensen te veel bijeen. En wij kunnen ook wat doen aan het maximum aantal bezoekers, zoals in Reduzum gedaan is. Toen is opgeroepen niet meer te komen. Ze hebben laten zien dat het echt wel kan."

Frouljus PC

Ook het bestuur van de Frouljus PC laat weten dat de partij doorgaat, zolang de corona-omstandigheden niet te veel veranderen. Het aantal bezoekers blijft beperkt tot zo'n 600, die vooraf allemaal een kaartje moeten kopen. Hoekstra maakt zich dus geen zorgen om de Frouljus PC. "Eerst nog niet. Mocht er een verdere aanscherping komen, dan mogelijk wel. Maar zoals het nu lijkt niet."
Marco Hoekstra van de KNKB