Eiwitmaatregel en dus ook kort geding tegen dat besluit definitief van tafel

De maatregel voor minder eiwit in het veevoer die landbouwminister Carola Schouten wilde invoeren, gaat definitief van tafel. Dat maakte de minister woensdagmiddag zelf bekend. Het gevolg van deze toezegging door Schouten is ook dat het kort geding tegen deze maatregel, dat donderdag zou zijn, van de baan is. Dat heeft Stichting Stikstofclaim bevestigd.
© Shutterstock.com
Tegen de veevoermaatregelen was de afgelopen periode veel verzet. Veiligheidsregio's hebben begin juli zelfs verboden opgelegd om te protesteren met tractoren. Het kabinet wilde met het verlagen van het eiwitgehalte in het veevoer zorgen voor minder stikstofuitstoot, waardoor bouw- en wegenprojecten konden doorgaan.
Maar onderzoek van Wageningen Universiteit heeft aangetoond dat de boeren meer eiwitrijk krachtvoer nodig hebben voor het vee, nu het eiwitgehalte in het gras door de droogte minder is. Daardoor is de stikstofwinst van de maatregel zo goed als nul en daarom wordt de maatregel niet ingevoerd.
De stikstofruimte die nodig is voor bouw- en wegenprojecten moet nu op een andere manier vrij worden gemaakt. Een groter deel van de stikstofruimte zal komen uit de warme sanering van varkenshouderijen, waar het kabinet al een poos mee bezig is.