Minister Wiebes zet plannen voor gaswinning bij Oldelamer door

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat zet door met de plannen om gas te winnen bij Oldelamer in Weststellingwerf. Mensen die een zienswijze hebben ingediend, kregen dinsdag een brief waarin staat dat de minister instemt met het winningsplan: wat inhoudt dat de productie van Vermillion uit dat gasveld herstart wordt, uiterlijk tot 2040.
Bekendmaking voor de gaswinning bij Oldelamer van het ministerie © Omrop Fryslân, Sian Wierda
Een besluit tot instemming op het winningsplan ligt van 18 augustus tot en met 29 september ter inzage. Als mensen belanghebbend zijn en het niet eens zijn met het besluit, kunnen ze tot 29 september een beroep instellen bij de Raad van State.

Gemeenten niet blij

Gemeenten Weststellingwerf en De Fryske Marren zijn erg tegen te plannen. De gemeenten verwachten overlast en bovendien is er niet wat geregeld als er schade ontstaat door de gaswinning. Gemeente De Fryske Marren heeft al aangegeven het bericht te hebben ontvangen en te werken aan een bericht voor gemeenteraad en inwoners.
In het jaar 1985 werd bij Oldelamer in de gemeente Weststellingwerf gas gevonden en in 1993 begon de winning. Maar sinds 2014 ligt de gaswinning stil. Vermilion wil de winning hervatten door schuin te boren in de gemeente De Fryske Marren naar Oldelamer dat in de andere gemeente Weststellingwerf ligt. De feitelijke gaswinning vindt plaats onder grondgebied van De Fryske Marren.