GGD Fryslân: "Verantwoord om quarantaine 10 dagen te laten duren"

Mensen die in contact zijn geweest met coronapatiënten hoeven voortaan niet meer twee weken lang in quarantaine, maar tien dagen. Dat heeft het kabinet bepaald op advies van het Outbreak Management Team (OMT). De nieuwe inzichten van het OMT zijn gebaseerd op de nu beschikbare wetenschappelijke literatuur en op gegevens afkomstig uit het bron- en contactonderzoek van de GGD'en.
© Shutterstock
Uit de wetenschappelijke literatuur blijkt dat bij ruim 97 procent van de covid-19-patiënten de incubatietijd ongeveer 11 dagen of korter is. Bij de helft van de patiënten is de incubatietijd zelfs korter dan vijf dagen. Uit de analyse van de gegevens van het bron- en contactonderzoek in Nederland blijkt een nog iets kortere incubatietijd bij nagenoeg alle mensen die besmet raken met het virus.

Verantwoord

Voor mensen die nu al tien dagen, maar korter dan veertien dagen in quarantaine zitten, betekent dat dat zij weer naar buiten mogen. "Uit onderzoeken blijkt dat het overgrote deel van de mensen binnen 10 dagen klachten krijgt en in beeld komt. Het is dus verantwoord om de quarantaine 10 dagen te laten duren", legt Everhard Hofstra, arts infectieziektenbestrijding bij GGD Fryslân, uit.
In de vier dagen daarna moeten mensen zelf in de gaten houden of ze nog klachten hebben. "De notie blijft: als je klachten hebt, blijf je thuis en laat je je testen."

"Thuis waant men zich veilig"

Premier Rutte zei dinsdagavond op de persconferentie dat de verspreiding van het virus nu voornamelijk in thuissituaties gebeurt. "We zien dat besmettingen met name in kleine kring op een feestje of op de werkvloer wordt opgelopen. Daar waant men zich veilig, maar dat is het niet. Daarom is het belangrijk om daar ook afstand te houden."
In Dokkum lijkt het aantal coronabesmettingen weer af te nemen. Daar was sprake van een coronacluster nadat meerdere mensen besmet waren geraakt met het coronavirus na een feestje. Hofstra: "Maar we rekenen ons zeker niet rijk, want we zijn ook nu nog bezig met bron- en contactonderzoek. Daar kunnen nog steeds nieuwe gevallen uit voortkomen."
Op Terschelling zijn in totaal zo'n 750 mensen getest, nadat twee bezoekers van camping Appelhof het virus hadden opgelopen. "Wij hebben daar twee positieve gevonden en in de rest van het land 12. Dus in totaal 14 mensen. Dat valt heel erg mee. Gelukkig is er op Terschelling geen grote uitbraak geweest en is het beperkt gebleven."
Everhard Hofstra van GGD Fryslân