Werk aan gemeentetuin Waadhoeke na maanden weer opgepakt

Na lange tijd wordt woensdag het werk aan de gemeentetuin van Waadhoeke weer opgepakt. De nieuwe inrichting van de tuin rondom het gemeentehuis in Franeker ging in februari van start, maar verliep niet volgens plan.
© Omrop Fryslân, Marlinde van der Woude
Nadat in februari de eerste bomen waren weggehaald, zou in april worden gestart met de grondwerkzaamheden. Die konden toen echter niet doorgaan vanwege de droogte.
Daarnaast bleek dat het door de raad vastgestelde ontwerpplan niet gedetailleerd genoeg was. Zo was het niet exact duidelijk waar kabels en leidingen liggen. De detailuitwerking van het plan nam vervolgens meer tijd dan verwacht.
Het bestellen van het groen was niet altijd mogelijk door onder andere de coronacrisis. Ten slotte moet het groen in het juiste jaargetijde geplant worden. "Het is een bijzonder proces, maar het belangrijkst op dit moment is dat we los kunnen en dat het aan het eind van het jaar zo is ingericht als we voor ogen hadden", zegt wethouder Jan Dijkstra.

"Doorn in het oog"

"We willen het gebied rondom het gemeentehuis mooi inrichten, zodat het gebouw wat uitstraling krijgt", legt de wethouder uit. "Door het lange verloop van het proces duurt dat veel te lang en dat is mij een doorn in het oog, dus we moeten aan de slag!"
Het is voornamelijk het Dreeslaantje dat bij het gemeentehuis langsloopt dat wordt aangepakt. "We willen ook ons eigen landschap terugbrengen in die tuin. Vooral in het groen wordt veel gedaan, zodat er biodiversiteit ontstaan. Er komt bijvoorbeeld ook een bijenhotel en een educatief pad. Het Dreeslaantje heeft daar een belangrijke rol in."
Het werk moet voor december klaar zijn. Het Dreeslaantje is tijdens de werkzaamheden afgesloten.
Wethouder Jan Dijkstra over de gemeentetuin