Veel vraag naar honden in coronatijd; handel in pups neemt toe

De vraag naar honden is sinds de coronatijd flink toegenomen, omdat mensen steeds vaker thuiswerken en de tijd willen doorkomen met een maatje. Maar wat gebeurt er met de dieren als het thuiswerken straks weer tot een eind komt? "Ik heb mensen geweigerd die een hond wilden", zegt Charlotte Fiets. "Omdat ze zelf al aangaven dat ze geen tijd meer zouden hebben als ze weer naar het werk gaan." Haar hond Beau kreeg zes weken geleden maar liefst negen puppy's.
NOCH eltsenien wol in hûn
De woonkamer van de familie Fiets is voor eventjes in een oase van geluk veranderd. In een grijze bak liggen negen kleine puppy's vredig te slapen. "Ze zijn zo schattig hè", begint Charlotte haar verhaal terwijl ze een van de diertjes naar buiten tilt. "Voordat we überhaupt iemand hadden verteld dat onze hond zwanger was, kregen we al mensen aan de deur die een puppy wilden hebben."
Charlotte merkt dat de coronatijd een grote rol speelt in de overweging van mensen om een hond te nemen. Zij heeft meerdere mensen gesproken die zeggen nu meer tijd te hebben. "Maar die tijd blijf je niet houden."
Charlotte vroeg mensen daarom of ze na corona nog altijd tijd zouden hebben. "Enkelen gaven eerlijk toe dat ze niet eeuwig thuis blijven werken. Dus die hebben de hond ook niet gekregen, want dat past dan niet."
Charlotte Fiets en haar puppy's © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Charlotte Fiets en de negen puppy's
Door de grotere vraag naar puppy's is het ook druk bij de puppycursus. De handel in de diertjes neemt ook toe. Er worden steeds grotere bedragen gevraagd. "Ik hoor inderdaad dat er ineens hoge bedragen worden gevraagd voor kruisingen", begint Yvonne Vermeegen haar verhaal. Zij is puppytrainer bij KC Fryslân in Leeuwarden. Daar hebben ze sinds de coronatijd veel drukte. Normaal gesproken geven ze in de bouwvak amper les, maar dit jaar was dat drie keer per week.

Kruisingen

Er zijn zes velden op de club, waar honden uit alle leeftijden les krijgen. "Voor een hond met een stamboom betaal je natuurlijk altijd wel iets meer, maar je hebt nu ook kruisingen die ineens heel duur zijn. Die komen ergens in een schuur achteraf tot leven omdat een broodfokker er snel geld mee wil verdienen."
Dat is volgens Yvonne iets van alle tijden. "Maar die kans is nog groter nu die run op de honden er is", zegt Yvonne terwijl ze een hond oer een bruggetje laat lopen. "Denk er dus om dat je die absoluut niet koopt."
Yvonne Vermeegen op de puppytraining © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

Geen goede match

Het valt Yvonne ook op dat er steeds meer mensen komen de niet veel informatie over het houden van een hond hebben. Ze krijgen in het begin dan ook veel over zich heen. "Soms leggen we ook uit dat iets geen goede match is. Als je bijvoorbeeld in een flat woont en je neemt een hele grote hond, dan is dat niet handig", zegt Yvonne.
Bij de cursus wijzen zij mensen dan ook op de gevaren van een hond. "Ze zien er als puppy schattig uit, maar als ze eenmaal groter zijn, moet je ze wel onderhouden. Weet dus waar je aan begint!", lacht Yvonne terwijl ze een puppy een brokje geeft.
Verslaggever Willem Vermeltfoort bij de puppycursus