Ooststellingwerf lost bestuurscrisis niet in een dag op en praat woensdagavond verder

Het voorstel voor een extra, vierde wethouder werd dinsdag fel bediscussieerd door de gemeenteraad van Ooststellingwerf. De fracties van de VVD, WijLokaal, StellingwerfPLUS en Ter Heide willen het zittende college van CDA, PvdA en Ooststellingwerfs Belang een 'breder draagvlak' geven dor het toevoegen van een extra wethouder. Het college wordt op dit moment nog maar door 8 van de 21 raadsleden gesteund, doordat de afgelopen tijd bij het Ooststellingwerfs Belang twee raadsleden uit de fractie stapten.
Extra vergadering van de raad van Ooststellingwerf over de bestuurscrisis in de gemeente. © Omrop Fryslân
Fractievoorzitter Dongstra van Ooststellingwerfs Belang was dinsdag 'niet enthousiast' over het voorstel voor een extra wethouder. Het CDA ziet ook geen noodzaak voor een extra wethouder. "De oppositie heeft het nu ook al voor het zeggen in deze gemeente. De wethouders moeten zorgen voor een meerderheid voor hun voorstellen."

Ervaren kracht

"Wij pleiten voor het toevoegen van een ervaren kracht met een goede politieke antenne", zegt VVD-fractievoorzitter Sierd van Weperen. "Het liefst snel. Het hoeft geen VVD'er te zijn, wat mij betreft wordt het een FNP'er, als het maar een goede wethouder is." Doorgaan met een college dat maar door 8 van de 21 raadsleden gesteund wordt vindt Van Weperen 'te fragiel'. Ooststellingwerf is bestuurlijk kwetsbaar, omdat de raad van 21 maar liefst 11 fracties heeft. Een situatie die hij omschrijft als een 'kruiwagen met kikkers'. "Ooststellingwerf is een beetje Smallingerland in het klein, maar ik kies niet voor de oplossing van een zakenkabinet. Dat is veel te kostbaar. De zittende wethouders hoeven ook niet weg, maar er moet wel eentje bij."
Sierd van Weperen van de VVD Ooststellingwerf
Het verhaal van de oppositie was dinsdag niet sterker, doordat de oppositie met verschillende voorstellen kwam om het bestuur te versterken. GroenLinks pleitte in een eigen motie voor het aantrekken van een onafhankelijk adviseur, die met een voorstel moet komen om het bestuur te versterken. Volgens het CDA kunnen de zittende wethouders Bos (CDA), Verhagen (OWB) en Hylkema (PvdA) wel doorgaan als 'kleurloze' wethouders, die zich voortaan meer opstellen als een zakenkabinet zonder politieke kleur.

Meer informatie

De ChristenUnie vindt dat het college meer informatie moet delen met alle politieke partijen. Dat zou moeten gebeuren op aparte bijeenkomsten onder leiding van een onafhankelijke voorzitter, zo stelde fractievoorzitter Leistra voor.
"De gemeente is gebaat bij voortzetting van het huidige college, maar dan wel met een vertegenwoordiger van de partijen die nu niet vertegenwoordigd zijn", zegt fractievoorzitter Slager van WijLokaal. "Onze motie voorziet in het direct aanpakken van de huidige situatie. Het is een uitgestoken hand."
Het gemeentehuis van Ooststellingwerf in Oosterwolde © Omrop Fryslân
Herman Zwart van het CDA Ooststellingwerf
Besluiten vielen er dinsdagavond niet. Op voorstel van burgemeester Harry Oosterman werd besloten om de bijeenkomst woensdagavond verder te laten gaan. "De energie lekt weg. Dan moet je geen zwaarwegende besluiten te nemen. Elf uur is voor mij een harde grens. Pak de extra dag om goed met elkaar te overleggen", aldus de burgemeester.
Burgemeester Harry Oosterman