SKS verplaatst jubileumwedstrijden naar 2021 vanwege opleving coronavirus

Het bestuur van de SKS heeft besloten de jubileumwedstrijd en receptie, die gepland stonden voor het weekend van 12 en 13 september, te verplaatsen naar 2021. Het bestuur doet dit vanwege de opleving van het coronavirus in Fryslân en de maatregels die daarbij horen. "Het is bijzonder jammer dat we dit vervelende besluit nu moeten nemen", zegt SKS-voorzitter René Nagelhout.
© Omrop Fryslan
"Er is de afgelopen weken veel overleg geweest met de verschillende instanties. Gaandeweg verslechterde de situatie", legt Nagelhout uit. Het bestuur zegt dat ze schippers en bemanning, maar ook de families op de volgschepen niet in een situatie willen brengen waarin een risico gelopen kan worden. Datzelfde geldt voor de toeschouwers aan de wal. "We hebben overwogen het tot één dag of zelfs één wedstrijd te beperken, maar het leidt altijd tot het bij elkaar brengen van mensen."

"Wij zijn geen politie"

"Als je zegt dat je er geen publiek bij wil hebben, moet je daarop toezien. Wij hebben er vertrouwen in dat mensen niet komen als wij daarom vragen, maar hoe ga je ermee om als er toch een aantal komt. Wij zijn natuurlijk geen politie", legt Nagelhout uit. "Je neemt dan een grote verantwoordelijkheid op je. We willen niet dat er een besmetting voortkomt uit dat weekend."
Nagelhout zegt uit te kijken naar de tijd dat alles weer is genormaliseerd. "Ik hoop dat dat snel gebeurt, maar ik houd mijn hart vast." De reacties van de schippers zijn tot nu toe begripvol, volgens Nagelhout. "Men vindt het een wijs besluit."

Veiligheidsregio

Wim Kleinhuis, directeur van de Veiligheidsregio Fryslân, staat achter het besluit van de SKS. "De maatregelen die in heel Nederland gelden zijn er niet voor niets; we willen voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreidt. We zijn blij dat het bestuur van de SKS haar maatschappelijke verantwoordelijkheid heel serieus neemt", zegt Kleinhuis.
SKS-voorzitter René Nagelhout