Horeca weer wakker na corona-uitbraken: "We hebben een tik op de vingers gehad"

De horeca in Fryslân is wakkergeschud door de recente uitbraken van het coronavirus in Dokkum en op Terschelling. Er wordt weer meer stilgestaan bij het handhaven van de regels, want de schrik zit er goed in bij de horecaondernemers. Een besmetting van een werknemer of een klant kan grote gevolgen hebben. "Langzaam maar zeker slaat de angst steeds meer toe", zegt Baukje de Vries van Paddy O'Ryan.
Hoareka wer wekker nei Corona útbraak
"Het kom steeds dichterbij, het was een ver-van-je-bedshow, waardoor het ook wat nonchalance opriep. Je merkt nu omdat je geconfronteerd wordt met bedrijven die dichtgaan, ondernemers die je kent, waarvan je weet dat ze alle mogelijke voorschriften goed bij de hand nemen en toch dicht moeten. Dan wordt het wel steeds enger. En het idee dat als wij bij een tweede golf dicht zouden moeten. Ik denk dat dan voor de horeca echt de doodsteek is", zegt De Vries.
Baukje de Vries van Paddy O'Ryan
Ook Sjoerd Bosgra van It Posthûs in Burdaard merkt dat de mensen alerter zijn dan eerst. "Eerst waren ze wat nonchalanter en allemaal wat makkelijker. We proberen het wat te sturen met een glimlach. Mensen zijn wel welwillend, als er wat verkeerd gaat doen ze het niet met opzet. Dat hebben wij ook wel in de gaten", zegt Bosgra.
"Toen het seizoen op gang kwam, werd het wat vrijer en losser. Nu hebben we weer even een tik op de vingers gehad. Even pas op de plaats, want straks zitten we weer in een lockdown en dat willen we niet. Dus eigenlijk is het wel prettig dat we even een tik op de vingers gehad hebben", zegt Bosgra.
Sjoerd Bosgra van It Posthûs in Burdaard
Sjoerd Bosgra van It Posthûs in Burdaard © Omrop Fryslân, Gerrit de Boer
Bij Proefverlof in Leeuwarden weten ze precies hoe het is als iemand van het personeel besmet raakt. "In het begin zijn er veel annuleringen geweest. Ook wel mensen die een andere reden zeiden, maar wij hadden wel door dat het vanwege corona was. Maar er zijn ook mensen die zeiden jullie hebben het goed en transparant opgelost en we voelen ons hier net zo veilig als bij de buren", aldus Willem Schaafsma, een van de eigenaars van Proefverlof.
"Het is dit jaar wel een pechjaar. Klap op klap op klap. We zetten zelf de schouders eronder, maar het kost wel serieus geld. Daar moet je als ondernemer overheen stappen. Alle horecazaken moeten dit jaar overleven. We blijven positief", aldus Schaafsma. "We hopen dat 2021 wel weer een normaal jaar wordt. Ik denk dat we dat allemaal hopen."
Willem Schaafsma van Proefverlof en Eindeloos © Omrop Fryslân, Gerrit de Boer
Willem Schaafsma van Proefverlof