Provincie Fryslân: niet vliegen, maar met de trein van Hamburg naar Schiphol

Als het aan de provincie Fryslân ligt, gaat reizen tussen Hamburg en Amsterdam in de toekomst niet meer met het vliegtuig, maar met de trein over het tracé van de nog aan te leggen Lelylijn. Dat staat in de reactie van de provincie Fryslân op de nieuwe luchtvaartnota van het Rijk.
© Omrop Fryslân
Gedeputeerde Douwe Hoogland vindt dat het Rijk meer aandacht moet hebben voor de 'internationale potentie' van de Lelylijn. Die kan uitgroeien tot een meer dan volwaardig alternatief voor vluchten van Schiphol naar Hamburg en Scandinavië, aldus Hoogland.

Meer verwijzen naar Lelylijn

Momenteel, in de coronatijd, zijn er elke dag zo'n vier vluchten tussen Hamburg en Schiphol. Volgens Hoogland is het veel beter voor het milieu en het beperken van de overlast om die reizigers voortaan te verwijzen naar de Lelylijn. Hoogland vindt daarom dat die verbinding zo snel mogelijk moet worden opgenomen in het actieplan Air/Rail, dat gericht is om kortere reizen meer met de trein en minder met het vliegtuig uit te voeren.

Provincie wil van laagvliegen af

De provincie Fryslân wil ook graag vastleggen dat laagvliegen onder de 1800 meter niet meer gebeurt, nu het vliegverkeer flink is afgenomen. Er was eerder sprake van laagvliegen van en naar het nieuw te openen vliegveld Lelystad. Met fors minder vliegverkeer zou ook het laagvliegen definitief van de baan moeten zijn, vindt de provincie. Het kabinet is van plan de nieuwe luchtvaartnota aan het eind van dit jaar vast te stellen.
Douwe Hoogland © Omrop Fryslân
Gedeputeerde Douwe Hoogland over de luchtvaartnota