Liander laat straatlampen overdag met opzet branden in zoektocht naar oude schakelkastjes

Netbeheerder Liander vraagt mensen om het door te geven als ze overdag zien dat ergens de straatverlichting, want dat betekent dat die verlichting nog werkt via oude schakelkastjes. Liander heeft de afgelopen tijd die oude kastjes vervangen, omdat er een nieuw systeem gekomen is. Dat kan de straatverlichting meer flexibel besturen. Maar het bedrijf heeft niet alle schakelkasten goed in beeld en wil ze daarom de komende maanden opsporen.
Liander oan it wurk © Omrop Fryslân, Aise van Beets
"We hebben gister meer dan dertig meldingen gekregen. en vandaag ook nog een aantal. Dus er is werk aan de winkel voor onze monteurs", vertelt woordvoerder Jelle Wils van Liander.
Maar wat zijn nu de voordelen van de nieuwe kastjes. "Die digitale kastjes zijn veel moderner en die bieden per gemeente of zelfs per wijk de straatverlichting te besturen", zegt Wils. Dat geeft bijvoorbeeld de mogelijkheid om in bepaalde wijken de verlichting langer te laten branden vanwege de veiligheid in de wijk.
Mensen die zien dat bij hun in de straat de straatverlichting nog brandt, kunnen dat doorgeven aan de gemeente. "De gemeente geeft dat dan weer netjes door aan Liander en Liander gaat dan die kastjes vervangen", aldus Wils.
Woordvoerder Jelle Wils van Liander