Waddenvereniging en minister Wiebes praten over klimaatpuzzel en wandelen op het Wad

Gaswinning, zoutwinning en het veranderende klimaat: deze zaken hebben allemaal gevolgen voor de Waddenzee. Minister Eric Wiebes van Economische Zaken is daar op aangesproken door de Waddenvereniging, maandag tijdens een werkbezoek aan het Wad. Met een klein gezelschap werd er over het Wad gewandeld.
Minister Wiebes kuiert oer it Waad
De regen valt met bakken naar beneden op een rij geparkeerde auto's buiten het garnalenfabriekje in Moddergat. Het is maandagmiddag en een klein uur geleden zat daar de Waddenvereniging om tafel met minister Wiebes. Na het gesprek loopt hij met een klein gezelschap over een droogvallend, maar nat Wad op uitnodiging van diezelfde Waddenvereniging.
In de verte onweert het een beetje. Het warmer wordende klimaat waar Wiebes mede oplossingen voor moet vinden, maakt het al ingewikkelde dossier rond de gas- en zoutwinning op het Wad nog complexer.
Minister Eric Wiebes onderweg met waddengids en fotograaf Henk Postma bij Moddergat © Omrop Fryslân, Remco de Vries
Je kunt de bodemdaling door mijnbouwactiviteiten niet los zien van het veranderende klimaat, zegt de Waddenvereniging al jaren. IJskappen smelten en uiteindelijk stijgt de zeespiegel. Nu wordt er nog voldoende zand en slib afgezet, om wat bij laag water droog valt op het Wad zo te houden. Maar als de wedstrijd met het klimaat wordt verloren, gaan ook daar veel plaatsen verloren voor zeehonden en vogels. Plaatsen die zij nodig hebben om uit te rusten, te eten of, in het geval van de vogels, te broeden.
Er spelen een heleboel dingen die allemaal op een nette manier in één puzzel moeten landen.
Minister Eric Wiebes van Economische Zaken
Je zou daarom de menselijke activiteiten in het Waddengebied niet apart moeten beoordelen voor vergunningen, maar in verband met elkaar en dat veranderende klimaat. En daar wordt bij Wiebes op aangedrongen, maar het zijn nog niet eens alle onderdelen van de puzzel op het Wad, zo maakt hij duidelijk.
"We zullen ook windenergie op zee hebben en dat moet ook allemaal naar land worden gebracht. Er spelen een heleboel dingen die allemaal op een nette manier in één puzzel moeten landen. En daar hebben we het over gehad", zegt de minister.
Wiebes ziet ook in dat je niet alleen naar oplossingen voor individuele problemen moet zoeken. "We zien allemaal dat er een heleboel dingen samenkomen en dat als je over elk dingetje apart nadenkt, je de puzzel niet zo goed aan het leggen bent. We moeten proberen dat allemaal met elkaar in verband te brengen. Dat je alleen dan op een goede manier voor het Wad zorgt."
Minister Eric Wiebes fan Economische Zaken
Een klein 'coronaproof' gezelschap met minister Wiebes maakt een wandeling over het Wad bij Moddergat © Omrop Fryslân, Remco de Vries
Over de praktische consequenties is de minister kort. "Het betekent dat je meer waarschijnlijk dan we nu al doen, dingen met elkaar in verband moet brengen. En dat je al die belangen in één bakje moet zien af te wegen. Dat is waar we net over hebben gesproken. En ik heb toegezegd samen met mijn collega's te bespreken hoe we dat nog kunnen verbeteren. We hebben ook afgesproken meer contact te houden, want daar is het net wat te weinig van gekomen."

Tevreden

Directeur Lutz Jacobi van de Waddenvereniging is er blij mee dat zaken meer in verband worden bekeken. "Dat hij dat erkent, daar ben ik sowieso al tevreden mee. Het is redelijk uniek dat Economische Zaken dat erkent", zegt Jacobi, die ook waardering heeft voor de hogere frequentie van overleg die door de minister is toegezegd. Volgens haar is er ook toegezegd dat er beter wordt gekeken naar de effecten van de gaswinning op het Wad bij Ternaard.
Directeur Lutz Jacobi van de Waddenvereniging