Aangespoeld lichaam op Terschelling na 67 jaar geïdentificeerd

Opnieuw is een lichaam geïdentificeerd dat lang geleden aanspoelde op Terschelling. Het gaat om Johannes Garstenveld, die in 1922 werd geboren in Den Helder. Het lichaam kon worden geïdentificeerd doordat nabestaanden dna hebben afgestaan, in combinatie met een eerdere dna-match van de kapitein Andries Penning van het schip Westland.
De Brandaris fan de Noordsvaarder ôf op Skylge © Remco de Vries
Op de Algemene Begraafplaats op West-Terschelling liggen stoffelijke overschotten van mensen die tussen 1953 en 1987 zijn begraven, zonder dat ze geïdentificeerd zijn. In 2011 zijn op de Waddeneilanden alle anonieme graven geopend. Er zijn botfragmenten afgenomen om daarmee dna vast te stellen.
Vorig jaar werd al Andries Penning geïdentificeerd, de kapitein van het schip Westland. Hij werd sinds 1953 vermist. In het graf naast dat van Penning lag ook een onbekend persoon, die drie weken eerder aanspoelde. Het vermoeden bestond al dat die persoon mogelijk ook op de Westland zat.
Ik raakte verzand in allerlei ingewikkelde stamboomconstructies.
Rechercheur Miranda Wahle
De afgelopen maanden is rechercheur Miranda Wahle bezig geweest om nabestaanden op te sporen van de bemanning van het schip Westland. "Dit is moeilijker dan je in eerste instantie zou denken. Ik raakte verzand in allerlei ingewikkelde stamboomconstructies." Uiteindelijk lukte het om in contact te komen met de familieleden en konden forensisch rechercheurs dna van de familieleden afnemen.
Ook van kinderen van de broers van Johannes Garstenveld werden dna-monsters afgenomen. Het leek een mogelijke match te zijn, maar dit kon niet met honderd procent zekerheid worden gezegd. Daarvoor was dna nodig uit de vrouwelijke lijn van de familie. Rechercheur Wahle: "We komen in contact met de zoon van de zus van de moeder van Garstenveld. Dit leidt tot één mogelijkheid, hij wil dna afstaan en dit blijkt een match!"
De combinatie van mannelijke en vrouwelijke dna leverde voldoende bewijs op om met zekerheid te kunnen zeggen dat het om een match gaat.