Doniahal in Sint Nicolaasga heropend na brand: "Het ziet er weer prachtig uit"

De Doniahal in Sint Nicolaasga is weer open. Maandag mocht groep 3 van It Klimmerblêd uit het dorp weer sporten in de hal. In november vorig jaar vloog het dak in brand. Het werd snel gesignaleerd, maar bij het bestrijden van de brand liep de hal veel rook- en waterschade op. Nu, negen maanden later, is de hal weer als nieuw.
Doniahal wer iepen
"Het is een triest gezicht als zoiets in brand staat, maar het had nog veel erger kunnen zijn", vertelt Auke Tenhage. Hij werkte voor de gemeente als projectleider aan het herstel van de hal. "De kosten zijn al met al wel zo'n vier ton. Dat is een fors bedrag."
Het was vorig jaar vooral een kunst om voor alle sportclubs en schoolklassen een andere locatie te vinden om te sporten, maar met behulp van sporthallen in de omgeving ging dat prima. Toch voelt het voor Jitske Stegenga, juf van groep 3 van It Klimmerblêd, goed om weer terug te zijn. "De vloer ziet er weer prachtig uit. Je kunt wel echt zien dat het weer helemaal up-to-date is."
© Omrop Fryslân, Jeroen Boersma
Behalve voor de scholen, was de brand en daarmee de sluiting van de Doniahal voor de sportclubs ook een grote domper. Zo speelt volleybalvereniging SNVV uit Sint Nicolaasga al haar thuiswedstrijden in de hal.
Thomas van der Meer, accommodatiebeheerder voor De Fryske Marren, is vooral voor deze club blij dat ze hier weer terecht kunnen. "Zij zijn hier bijna dagelijks te vinden. Dit is hun thuishaven en hier moeten ze natuurlijk sporten. Het is mooi dat dat vanaf vandaag weer kan!"
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort