Gerald Sibon: "Als speler had ik dit niet geaccepteerd van mijn aanvoerder"

Gerald Sibon is alweer even weg bij SC Heerenveen, maar de club gaat hem nog altijd aan het hart. "Tuurlijk, ik ben een clubman." Zo spreekt Sibon zich in deze Sportcast uit over de kwaliteiten van deze selectie, over de kritische woorden van aanvoerder Joey Veerman na de pijnlijke 5-1 nederlaag tegen De Graafschap, over hoe de club met clubmensen omgaat en hoe hij denkt over een rentree bij Heerenveen en Gerry Hamstra. "We konden niet heel goed met elkaar."
De podcast is ook te beluisteren op Spotify, bij Apple Podcasts en in de podcast-apps. Daar zijn ook alle eerdere Sportcasts terug te luisteren. Daar vind je ook de podcastafleveringen over 10 jaar SC Heerenveen, met verhalen uit het verleden.
Mar wêrom is hy no net wurksum by Hearrenfean? "Nou ja, ik vind wel dat het zo hoort. Niet omdat ik het ben, maar ik vind dat je mensen met een verleden bij de club en die de ambitie en kwaliteiten hebben om de club wat extra's te geven, toe te voegen aan de club. Ik woon toch in Heerenveen en kan zo helpen."
Sibon zat in Australië in Adelaide, maar ging daar na een klein seizoen weer weg. Hij was daar assistent-trainer van Gertjan Verbeek. Nu zoekt hij een nieuwe club. Bij Adelaide vond ik het hartstikke leuk. Met Gertjan klikte het ook goed, dus daar wil ik wel mee verder."
Maar waarom is hij nu niet werkzaam bij Heerenveen? "Nou ja, ik vind wel dat het zo hoort. Niet omdat ik het ben, maar ik vind dat je mensen met een verleden bij de club en die de ambitie en kwaliteiten hebben om de club wat extra's te geven, toe te voegen aan de club. Ik woon toch in Heerenveen en kan zo helpen."

Tekort aan kwaliteit

Heerenveen verloor. "Dat is ook kwaliteit. Iedereen die bij Heerenveen speelt kan wel voetballen, maar de ondergrens is te laag. En dan wordt je ook door De Graafschap weggetikt."
Aanvoerder Joey Veerman sprak na de wedstrijd over een schande en was kritisch over zijn collega's. "Als speler had ik dit niet geaccepteerd van mijn aanvoerder. Hij moet denk ik ook even in de spiegel kijken. Maar goed, Joey is net als Ejuke wel iemand die een wedstrijd voor je kan winnen, maar dan houdt het verder wel op. Als die twee niet thuis geven, dan houdt het wel zo'n beetje op."
Sibon is kritisch over de woorden van Veerman. "Natuurlijk zeg je na zo'n wedstrijd: 'Het is een schande' en zulke bewoordingen. Maar om en plein public je eigen jongens af te vallen met wie je in de kleedkamer zit. Als ik bij hem in de kleedkamer had gezeten, had ik later wel even tegen Joey gezegd: 'Maar hé, wat vind je er zelf van?'"
© Omrop Fryslân

Elftal van de eeuw: de linksback

De afgelopen maanden hebben Heerenveen-coryfeeën spelers gekozen in het elftal van de eeuw. Er zijn nog twee plaatsen vacant: de linksback en de rechtsback. Sibon: "Ja, lekker dan. De linksback en de rechtsback zijn altijd de laatste die je in je elftal zet. Dus ja, moet ik dat dan heel serieus gaan nemen? Bosvelt staat er in. Geweldige vent, maar maar één seizoen bij Heerenveen gespeeld. Maar goed, dan zet ik Verbeek op linksback. Vanwege zijn verdiensten voor de club. Laten we het dan maar zo formuleren."
© Orange Pictures
Sportverslaggevers Roelof de Vries, Andor Faber en Arjen de Boer praten je in de Sportcast elke maandag bij over al het sportnieuws, vaak met een interessante gast uit de sportwereld. De presentatie is in handen van Geert van Tuinen.