Historische grafsteen Eise Eisinga wordt teruggebracht naar oorspronkelijke staat

Wurkgroep Histoarysk Dronryp laat de steen op het graf van Eise Eisinga restaureren. De tekst op de steen is door weer en wind aangetast, er zit een scheur in de steen en een eerder restauratie is mislukt.
Restauraasje grêfstien Eise Eisinga
De steen is maandagmorgen van het graf op het kerkhof bij d'Alde Wite gehaald. De restauratie kan worden betaald met subsidies van onder andere de Vereniging Vrienden van het Planetarium.
Een eerdere restauratie, zo'n negen jaar geleden, is niet goed uitgevoerd. Zo is er epoxy gebruikt om afgesleten letter weer een beetje op te hogen, zijn er verkeerde lettertypes gebruikt en is een hoofdletter veranderd in een kleine letter. Alles zal nu weer zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat worden teruggebracht.
Woensdag komt er tijdelijk een metalen plaat op het graf in Dronryp met een fotografische afbeelding van de echte steen. Als over enkele weken de gerestaureerde steen weer wordt teruggelegd, zal er ter bescherming een glasplaat overheen komen.
Ben Seldenrijk wijst naar een restauratiefout © Omrop Fryslân, René Koster
De steen is eigenlijk van het graf van Eisinga's vader, Jelte Eises Eisinga. Eise Eisinga liet op de steen twee vierkantsvergelijkingen graveren. Wie de sommen kan oplossen, weet de sterfdatum van zijn vader en hoe oud die was toen hij overleed.
Er zijn meer van zulke stenen geweest, in Hallum en Jorwert. Die zijn verloren gegaan. De grafsteen van Eisinga is de enige die is overgebleven uit die periode van de Friese grafcultuur. Toen Eisinga in 1828 overleed, werd hij bijgezet in het graf van zijn vader. Later kwam ook zijn naam op de steen.
© Johan Dalstra, Wurkgroep Histoarysk Dronryp
Johan Dalstra, Adri Terlouw en Ben Seldenrijk over de grafsteen van Eise Eisinga