Sjanet Wijnia niet naar Frouljus PC: "Een waardige PC? Ik vind absoluut van niet"

Kaatster Sjanet Wijnia is er dit jaar niet bij op de Frouljus PC. De koningin van 2017 en winnares van de edities van 2018 en 2019 maakt namelijk ook deel uit van het eerste volleybalteam van VC Sneek. En die beginnen over een week al met de voorbereiding op het nieuwe eredivisie-seizoen. Dat valt volgens de club, maar ook volgens Wijnia, niet te combineren met de PC, die door het coronavirus pas eind september gespeeld wordt.
Ilse Tuinenga, Sjanet Wijnia en Margriet Bakker (flnr) © Omrop Fryslân
"Ik baal er heel erg van, het gaat om de PC. Ik ben echt een kaatser en heb het al drie keer gewonnen. Ik wilde hem heel graag nog een keer winnen, ook voor mijn teammaten bij het kaatsen natuurlijk. Ik baal er ongelooflijk van, maar ik kan er gewoon echt niets aan doen", zegt Wijnia. Maar kan ze dan niet gewoon een keer kaatsen? "De meesten vragen dat, je kan toch wel een keer missen, maar het volleybalseizoen begint volgende week met de toernooien en eind september zijn we al ruim anderhalve maand bezig. Je speelt niet voor niets in de eredivisie, dus het kan gewoon niet", zegt ze.
Sjanet Wijnia voorafgaand aan de kaatspartij Wommels over haar besluit:
Sjanet Wijnia - earste
Haar teammaten Ilse Tuinenga en Margriet Bakker kregen het nieuws onlangs te horen. "Balen natuurlijk. Je wil het seizoen met je maat kaatsen, wij willen uitstralen dat we daar komen om te winnen. Als dat dan niet kan, is dat wel heel jammer", zegt Tuinenga. "Ik ben niet boos, maar ik ben wel teleurgesteld dat het zo moet. Niet alleen op Sjanet, maar ook op de kaatsbond. De PC had prima in augustus gekund. Dan houd je ook rekening met andere sporten en met andere zaken die mensen in hun leven hebben."
Ook Wijnia vindt dat de kaatsbond het anders op had moeten lossen. "In principe beginnen de andere sporten nu allemaal weer: voetbal, korfbal en volleybal. En toch heeft de kaatsbond geregeld dat de Frouljus PC nu op 27 september is. Ik kan er niets aan doen dat ik er niet ben. De andere sporten zijn dan weer helemaal los. Dat is logisch dat het dan in de knoop komt", zegt Wijnia. "Had het dan eind augustus gedaan of helemaal niet. Nu is de vraag: is er straks wel een waardige PC? Ik vind absoluut van niet."
Sjanet Wijnia had na afloop van de wedstrijd kritiek op de KNKB:
Sjanet Wijnia - twadde
Nu Wijnia niet meedoet, zijn Tuinenga en Bakker op zoek geweest naar een vervanger. Die hebben ze intussen gevonden in Imke van der Leest.
Zaterdagmiddag was die zoektocht nog een stuk minder ver: "Er zijn niet echt waardige vervangers. We zoeken echt een goede speler en ik denk dat daar niet veel van zijn." Er was zelfs een reële kans dat ze niet mee zouden doen aan de PC. "Misschien is dat ook wel een statement, dat wij het niet reëel vinden om op die datum te kaatsen. Wij willen op ons sterkst meedoen en niet om het meedoen. Daarvoor zijn we er niet. Wij doen mee voor de krans en ik zie dat op één manier: met Sjanet", aldus Tuinenga.
Ilse Tuinenga over het besluit van Wijnia en het mogelijke statement, toen Imke van der Leest nog niet had toegezegd:
Ilse Tuinenga