Kramer: "Een categorie mensen tussen 20-45 jaar neemt het niet serieus"

Burgemeester Johannes Kramer van Noardeast-Fryslân maakt zich flink zorgen over het aantal coronabesmettingen dat rond Dokkum flink is toegenomen. "Wij doen een dringend beroep op iedereen: houd je aan de 1,5 meter-afspraken. We zien dat er een categorie mensen is tussen de 20 en de 45 jaar oud die het niet serieus neemt. Die categorie bereiken, dat is erg lastig." Als het aantal besmettingen blijft stijgen, moeten GGD, Veiligheidsregio Fryslân en gemeente andere maatregelen treffen.
© Gemeente Noardeast-Fryslân
"We zien dat er iedere dag wel 2 tot 6 besmettingen bij komen. Dat het niet daalt, maar juist oploopt. Dat is erg zorgelijk," zegt Kramer. Het houdt ook in dat er maatregelen moeten worden genomen als het zo doorgaat. "Inderdaad, maar dat is een overleg tussen de GGD, onze gemeente en de Veiligheidsregio met voorzitter Sybrand Buma. Die moet daar een beslissing over nemen binnen het kader van corona en de noodverordening."

'Categorie mensen tussen 20-45 neemt het niet serieus'

Daarom is het erg belangrijk wat er de komende dagen gebeurt, geeft Kramer aan. "Nu is het met name: spreek elkaar aan. We kunnen niet achter iedere boom een agent zetten. Dat willen we ook niet. We rekenen op de mensen, maar dan moeten die coronabesmettingen wel omlaag. We roepen de mensen ook op: laat je testen. We merken ook al dat mensen dat doen. Maar er is echt een categorie die het niet serieus neemt."
Gemeente Noardeast-Fryslân heeft regulier overleg met GGD Fryslân en Veiligheidsregio Fryslân. "De GGD zegt ook: op dit moment kan dit nog, maar als het erger wordt dan zullen we maatregelen moeten nemen."
Burgemeester Johannes Kramer van Noardeast-Fryslân

Alarmerend

Everhard Hofstra, arts infectieziektebestrijding bij de GGD, zegt ook dat het niet de goede kant op gaat. "Het is voor ons alarmerend, daarom geven we er nu ruchtbaarheid aan. Wat vooral zorgen baart is dat het nog steeds doorgaat. Iedere dag komen er nieuwe mensen in beeld, die positief blijken te zijn. Er is dus echt wat aan de hand in Noordoost-Fryslân."
Hij waarschuwt ook voor ergere maatregelen: "De burgemeesters hebben de mogelijkheden om regionale maatregelen te nemen. Ik denk dat we nu nog op het punt zitten dat we ons best moeten doen, maar het kan best zijn dat we op dat punt komen."
Hofstra ziet ook dat mensen laks worden. "Het lijkt er op dat mensen zich niet aan de maatregelen houden. Mensen blijken een barbecue te hebben gehad, of een game-avond. Mensen kennen elkaar, komen dicht bij elkaar. Ze denken dat het veilig is, maar dat is het toch niet.

Werk mee aan onderzoek

Het is steeds moeilijker om de uitbraak goed in beeld te krijgen. "We proberen het bronnen- en contactonderzoek zo goed mogelijk te doen, maar soms is het wel lastig. Mensen aarzelen soms. Maar het niet opgeven van contacten kan echt leiden tot meer besmettingen."
Everhard Hofstra