Onderwijsgroep Fricolore klaar voor nieuw schooljaar: ventilaties nagekeken

Onderwijsgroep Fricolore heeft alle ventilaties op de scholen laten nakijken. Dat zegt Anne Leijenaar, voorzitter van die onderwijsgroep. Ze hebben dit gedaan in voorbereiding op het nieuwe schooljaar, dat volgende week maandag begint in Fryslân. Volgens deskundigen zou het belangrijk zijn om goede ventilatie in gebouwen met veel mensen te hebben, om een grote corona-uitbraak te voorkomen.
© Omrop Fryslân
""We hebben de afgelopen periode gebruikt om alle schoolgebouwen opnieuw te bekijken en te checken op de installatiesystemen. Soms is dat intern gebeurd, maar soms ook met externe partijen. We hebben gekeken of de ventilatiesystemen voldoen aan wat het bouwbesluit vraagt en aan wat er in de brief die we van minister Slob hebben gekregen staat", zegt Leijenaar.
"We willen graag allemaal weer open, dat is ook de tendens bij de scholen. We willen weer beginnen. De kinderen weer naar school. Maar we willen wel graag een veilige omgeving creeëren. Zowel voor de leerlingen als voor het personeel. Vandaar is de ventilatie daar een belangrijk element in. Daarin is die check heel belangrijk geweest", zegt de bestuurder.

Risicogroep

Sommige medewerkers van de onderwijsgroep horen bij de risicogroep, daarvoor heeft Fricolore extra zorg. "We inventariseren dat wel, we kijken welke mensen moeite hebben goed te kunnen starten. Daar houden we wel rekening mee, want op het moment dat je in een risicogroep zit voel je daar extra spanning bij. Daar hebben we zeker zorg voor", zegt Leijenaar. Er is geïnvesteerd in spatschermen en leraren worden geadviseerd mondkapjes te dragen in de gangen.
Leijenaar rekent maandag direct weer op volle klaslokalen. Geluiden over kinderen die niet naar school willen komen vanwege het virus zijn er niet. "Die geluiden hebben we nog niet zoveel gehoord. Dat valt nog enorm mee. Maar we weten nog niet wat er de komende dagen nog gaat gebeuren, maar op dit moment is dat nog niet zo", aldus Leijenaar.
Anne Leijenaar van onderwijsgroep Fricolore