Een nieuwe coronabesmetting op Terschelling uit eerste 134 tests

Van 134 mensen die zich donderdagochtend op Terschelling hebben laten testen op het coronavirus, heeft een persoon een positieve testuitslag gekregen. Dat meldt de GGD Fryslân. 133 andere testuitslagen zijn negatief. Het aantal besmettingen op Terschelling ligt nu op negen.
Minsken litte har teste op Skylge © Laura Conijn / ProNews
De persoon die positief heeft getest, heeft instructies gekregen van de GGD. Diegene is donderdagavond nog onder begeleiding van een speciale watertaxi naar Harlingen gebracht. Daarna moet hij of zij met eigen vervoer naar huis, gebruikmaken van het openbaar vervoer is niet toegestaan. Er is in Harlingen eventueel een speciale wachtruimte met begeleiding. Als de besmette persoon niet naar huis kan, is er een alternatieve quarantainelocatie beschikbaar.
Van negen mensen wiens testmonsters wel verstuurd zijn, is de testuitslag nog bekend. Dat zegt niets over de uitslag, meldt de GGD. De negen zijn wel gebeld met de mededeling dat ze vrijdag meer horen.
Voor de groep die negatief test naar huis wil, gaat donderdagavond ook een extra boot. Wie een klachten heeft, hoeft zich niet te laten testen en kan de vakantie gewoon continueren, volgens de GGD.
Donderdagochtend zijn tweehonderd mensen getest, vooral jongeren. Zo ongeveer zeventig van hen krijgen vrijdag de testuitslag. Er waren meer dan 200 die zich donderdag wilden laten testen, maar zij moeten vrijdag terugkomen, omdat de GGD door het testmateriaal heen was. De testlocatie is vrijdag van 9.00 tot 11.30 uur weer open.
De teststraat op Terschelling werd donderdag ingericht, omdat campinggasten het virus bleken te hebben. Het ging om twee jongeren uit Noord-Holland, die op camping Appelhof zaten. Toen ze weer thuis waren, kwamen ze erachter dat ze het virus hadden.

'Wake-up-call'

Later werd bekend dat het virus vastgesteld is bij acht jongeren, die de afgelopen week op de camping stonden. Burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld had het over een 'wake-up-call'. "Ik zie dat ook bij gasten als ze van de boot komen, dat ze denken we zijn op een eiland, maar wij maken ook deel uit van Nederland. Samen doen we ons uiterste best om het virus in te dammen."
Eigenaar Geert-Jan van Dieren van Appelhof besloot woensdag al om de camping met ingang van komende maandag te sluiten, twee weken eerder dan gepland.