Dockinga College in Dokkum bijna weer open, maar zonder extra maatregelen

De zomervakantie zit er bijna op en dat betekent dat scholen zich klaarmaken voor een nieuw schooljaar. Ook in Dokkum, waar een besmettingscluster van het coronavirus onder jongeren is, begint de school 'gewoon' met volle klassen.
Gjin ekstra maatregels op it Dockinga College
Het Dockinga College hoeft geen extra maatregelen te nemen, ook niet nu in Dokkum vorige week meerdere coronabesmettingen aan het licht kwamen. Dat heeft de GGD de school geadviseerd.

GGD: gevaar samenleving is geweken

De school gaat maandag dus gewoon open, maar daar zijn wel zorgen over. "Nou en of, we hebben het begin van deze week toen we wisten over deze uitbraak direct contact gezocht met GGD Fryslân. We hebben van hen het advies gekregen: 'nee, jullie hoeven geen extra maatregelen te nemen. We hebben blik op de gevallen, dus gevaar voor samenleving is geweken'," vertelt Geert van Lonkhuyzen, bestuurder van het Dockinga College.
De jongeren die besmet zijn en die de GGD in het vizier heeft, moeten ook twee weken in quarantaine blijven voordat ze weer naar school kunnen.
© Omrop Fryslân, Maaike van der Hoek
Sportclubs in de omgeving die met dezelfde leeftijdsgroep werken, gaan wel dicht. Dat de school niet dicht hoeft, begrijpt Van Lonkhuyzen. "Hier op school is het niet nodig dat leerlingen lichamelijk contact hebben, daar kunnen we zelf op toezien. Daarom willen we het onderwijs door laten gaan. We volgen de landelijke richtlijnen van het RIVM op, daarbinnen kunnen we ons veilig voelen."
© Omrop Fryslân, Maaike van der Hoek
In Dokkum en omgeving staat iedereen nu op scherp, vertelt Van Lonkhuyzen. "Iedereen had altijd het idee dat het ons hier niet zou overkomen. Niet in Fryslân en al helemaal niet hier helemaal in Noord-Fryslân. Nu het coronavirus hier toch losgaat merk, ik dat iedereen ook alert is."
Maar ondanks de alertheid van de mensen, kan hij zich wel voorstellen dat er zorgen zijn bij docenten en ouders. "Ik denk dat er ook docenten zijn die, net als ik, zorgen hebben over de situatie als al die kinderen weer naar school toegaan. Ik kan me de zorg bij die ouders heel goed voorstellen, ik hoop dat we ze kunnen geruststellen door ze te laten zien hoe we de maatregelen in acht nemen."
Geert van Lonkhuyzen van het Dockinga College