Zorgen bij medisch lab Izore over aantal tests: "Mensen komen moe terug van vakantie"

Bij medisch laboratorium Izore in Leeuwarden, dat onder meer testmonsters van het coronavirus beoordeelt, maken zich veel zorgen over het najaar. "Er wordt echt heel veel van ons gevraagd", zegt arts-microbioloog Anne-Marie van Elsacker. "Ook bij ons komen mensen erg moe terug van vakantie."
Arts-mikrobiolooch Anne-Marie van Elsacker © Izore
En dan komt het griepseizoen er ook nog aan. "We zijn een laboratorium voor van alles, dus ook voor bloedonderzoeken voor mensen in het ziekenhuis bijvoorbeeld", zegt Van Elsacker. "We kunnen niet die zorg zomaar uit handen laten vallen. Het begint meer en meer te knijpen."

Veel extra werk

Want het aantal tests dat wordt gedaan, loopt snel op. Bijna exponentieel, zegt Van Elsacker. Dat zorgt voor veel extra werk bij Izore: "De monsters worden afgenomen bij de GGD, dat is al een hele logistieke operatie, maar daarachter komt het werk in de laboratoria. We moeten alles testen, zorgen dat iedereen uitslagen krijgt, het in computers komt, met datakoppelingen en steeds veranderende richtlijnen en steeds wisselende monsteraantallen."
Bij Izore hebben ze dus veel behoefte aan veel mensen, maar dat niet direct geregeld. "Het is gespecialiseerd werk. Net als op de intensive care: je hebt die mensen niet zomaar. Er zit zeker een vraag, maar we kunnen het niet zomaar oplossen."
Alsjeblieft, alsjeblieft, alsjeblieft, houd je aan de gedragsregels.
Anne-Marie van Elsacker
En dus hoopt Van Elsacker ontzettend dat mensen zich aan de regels houden, zodat het aantal klachten en tests weer daalt. "Alsjeblieft, alsjeblieft, alsjeblieft, houd je aan de gedragsregels en zorg dat er minder risico op corona wordt gelopen. We hebben er best begrip voor als mensen een keer een feestje willen, maar we maken ons er ook zorgen over."