200 jongeren laten zich testen op Terschelling; 90 mensen weggestuurd

Op de eerste testdag op Terschelling donderdag hebben zo'n tweehonderd jongeren zich laten testen op corona. Het grootste deel van hen verblijft op camping Appelhof of is daar op bezoek geweest. De mensen die zich hebben laten testen, krijgen later donderdag de uitslag. GGD Fryslân had op zo'n 100 jongeren gerekend, maar de animo bleek dubbel zo groot.
De testdag op Terschelling
De teststraat werd donderdag in allerijl ingericht op Terschelling. In de rij staan voornamelijk jongeren. "En dat is ook de groep die we hier graag zien", zegt Marcel de Jong van GGD Fryslân. "De uitbraak is tot nu toe alleen op de camping. Daarom hebben wij jongeren met klachten opgeroepen op zich hier te melden."
Er zou donderdag tot 11.30 uur worden getest, maar dat ging langer door. Jongeren die zich na 11.30 uur lieten testen, krijgen pas vrijdag de uitslag. Om 12.00 uur gingen de testmonsters op de snelboot naar het vasteland voor onderzoek. "Daar staat een koerier klaar die ze naar het laboratorium in Leeuwarden brengt."

90 mensen weggestuurd

De GGD verwachtte donderdag 100 mensen en dacht ruim te hebben ingeslagen met 200 tests. Tegen het eind van de ochtend bleek echter dat er bijna honderd meer mensen waren die zich wilden laten testen. De GGD moest daarom 90 mensen zonder test wegsturen. Waar die mensen heen zijn gestuurd, is niet bekend. Waarschijnlijk staat het hen vrij om te gaan en staan waar zij willen en de boot naar het vasteland te pakken.
© ProNews
Extra afvaart en aparte vervoersstroom
Voor de groep die negatief test en naar huis wil, komt er donderdag een extra afvaart. "Als ze negatief zijn, kunnen ze meteen naar huis, want hun ouders zullen zich ook wel zorgen maken." Voor wie positief test, geldt een apart protocol. Jongeren gaan dan via een aparte vervoersstroom onder begeleiding naar de wal, waar ze thuis in isolatie kunnen. Wie geen klachten heeft, hoeft zich niet te laten testen en kan de vakantie voortzetten.

Toch nieuwe gasten

Toch stapten er donderdagochtend nog jongeren van de boot, die gewoon een plekje kregen toegewezen op de camping. "De campingeigenaar heeft gezegd hij twee weken eerder sluit, maar er komen nog jongeren van de boot die moeten kunnen overnachten. Maar zij moeten afstand houden en zich houden aan alle andere maatregelen. Dat helpt in ieder geval."
Marcel de Jong van GGD Fryslân
© Omrop Fryslân, Onno Falkena
De Jong merkt dat jongeren de ernst van de zaak niet zo inzien. "Zij denken dat ze er niet heel erg last van hebben als iedereen corona krijgt. Het gaat nog altijd met een glimlach. De indruk bestaat dat zij er minder last van krijgen, dus voor hen is het niet zo moeilijk, maar wel voor anderen die zij wel kunnen aansteken."
De testlocatie in Midsland gaat vrijdag weer open voor jongeren die op de Appelhof verblijven. Personeel van de camping en van de supermarkt in de buurt waar de jongeren veel kwamen, kunnen ook bij de testlocatie terecht. Ook Terschellingers en andere toeristen met milde klachten kunnen zich zonder afspraak laten testen bij testlocatie ET-10. Dat kan vrijdag van 09.00 tot 11.30 uur.
Een meisje dat op het eiland werkt, vertelt over haar coronatest
Christa Oosterbaan van PvdA Terschelling is blij dat er snel getest kan worden, maar ook verbaasd dat er nog altijd jongeren op de camping aankomen. "Ik vraag me af dat zo verstandig is. Als er elke dag nieuwe jongeren bijkomen en die blijven ook nog een week, dan blijf je die grote massa houden, dan ben je nog niet aan het afbouwen. Ik begrijp het vanuit de eigenaar zelf, maar misschien moet de gemeente of veiligheidsregio in gesprek om te kijken, kunnen we niet vandaag stoppen met nieuwe aanwas?"
Volgens Oosterbaan is Terschelling nog gewoon een veilige vakantiebestemming. "Mensen kunnen gerust op Terschelling op vakantie komen, maar houdt de regels in acht."
Christa Oosterbaan van PvdA Terschelling