Recreatieschip Marrekrite kan drukte maar amper aan

De Marrekrite kan de drukte op het water nog maar amper aan; er worden veel overuren gedraaid en bijna bij elke container met afval staat de klep open omdat hij helemaal vol zit. "Het is al echt aanpoten om het in een regulier seizoen voor elkaar te krijgen, maar nu is het echt bijna niet te doen", zegt Marrekritedirecteur Lourens Touwen.
Rekreaasjeskip Marrekrite kin drokte mar krekt oan
We varen in het gebied van de Snitser Mar op het enige schip waarmee het recreatieschip het afval ophaalt. Wat opvalt, is dat er bij veel containers afval is naast geplaatst. Bij de Marrekrite zien ze liever dat mensen even doorlopen naar de volgende, want voordat je het weet hebben zeemeeuwen of ratten de plastic zakken open en wordt het een bende.
Schipper Theo Tiekstra heeft het nog nooit zo druk meegemaakt, maar vermaakt zich nog prima: "Het is hartstikke leuk, maar het moet niet drukker worden!" Even later haalt hij een benzinetank met nog een restant brandstof erin uit de afvalpers op het voorschip. "Dat was bijna verkeerd gegaan", zegt hij en legt het aan dek.

"Dan begint het te stinken"

Tiekstra: "We hebben op een dag zes ton rotzooi opgehaald en op een maandag is dat veel hoor. Dat is normaal maar twee ton." In een heel jaar wordt zo'n 175 ton afval opgehaald en nu denkt hij op 300.000 kilo uit te komen. "Er zijn meer mensen, er is meer afval en de mensen houden de zak niet meer aan boord met deze warmte. Dan begint het te stinken."
Dus wordt er volop gebruik gemaakt van de afvalinzameling van de Marrekrite.
Konteners fol ôffal © Omrop Fryslân, Remco de Vries
Dat valt ook genoeg mensen op, weet directeur Touwen: "Mensen zijn heel voorzichtig om het als klacht te definiëren, maar ik had gisteren een mijnheer die zei 'nou staat dat afval er nog steeds naast. Misschien moeten jullie hier even komen'. Maar dat is niet hetzelfde spul wat je vorige week zag staan, zei ik tegen die man. Het is weer nieuw spul." Meer mensen betekent ook meer schade. Twee steigers zijn doormidden gevaren.
Skipper Theo Tiekstra oan it wurk © Omrop Fryslân, Remco de Vries

"Dagelijks complimenten"

Maar de inzet van de Marrekrite wordt ook erg gewaardeerd. "We krijgen echt dagelijks complimenten van mensen. Het zou wel eens leuk zijn om openbaar te maken wat voor mails we allemaal wel niet krijgen. Mensen vinden het helemaal geweldig die service die we hier in Fryslân nog bieden. En het is ongekend met 35 kilometer aan ligplaatsen in het buitengebied, het maaiwerk en het afval ophalen."
Drokte foar de wâl © Omrop Fryslân, Remco de Vries