Simulator laat zien hoe gevaarlijk afleiding in het verkeer is

Even snel een appje lezen terwijl je op de snelweg rijdt of misschien toch ook gauw even dat appje beantwoorden: nog steeds zitten bestuurders op hun telefoon tijdens het rijden. De telefoon zorgt voor afleiding in het verkeer en dat kan gevaarlijk zijn en zelfs tot dodelijke ongelukken leiden.
Simulator lit minsken sjen hoe gefaarlik ôflieding yn it ferkear is
We weten het allemaal en toch doen we het. En niet alleen de telefoon zorgt voor afleiding. In een speciale simulator kun je nu met een VR-beleving de afleidingen in de auto ervaren.
Autocoureur Tim Coronel neemt als eerst plaats in de simulator. Het apparaat staat op de Kartbaan van de gebroeders Tim en Tom Coronel in Huizen. In samenwerking met het Regionaal Orgaan verkeersveiligheid Fryslân (ROF) en het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland is de virtual reality gerealiseerd om mensen te laten zien hoe gevaarlijk afleiding in het verkeer is.

Afleiding in het verkeer

Afleiding is een belangrijke oorzaak van verkeersongelukken. Onderweg bellen verdubbelt het risico op een ongeluk. Onderweg een tekst lezen of typen maakt die kans zes keer zo groot. Verkeersdeelnemers zijn zich vaak onvoldoende bewust van de risico's die afleiding in het verkeer met zich meebrengt.
Om dit probleem aan te pakken werken ROF en ROV Zuid-Holland samen met Stichting Responsible Young Drivers. Deze stichting komt uit Drachten en houdt campagnes om jongeren bewust te maken van gevaren in het verkeer. Uitkomst van de samenwerking is de VR simulator 3D-Afleiding Car: een nieuw en werkbaar instrument in het streven naar meer verkeersveilig gedrag.
© -

VR simulator

De basis van de VR simulator is een opstelling van een virtuele auto. Deelnemers nemen plaats achter het stuur en ervaren dan in 3D hoe gevaarlijk afleiding in de auto kan zijn. Doordat de deelnemer het zelf ervaart, is de kans op een effect in gedrag het grootst.
Omstanders kunnen op schermen meekijken wat de chauffeur van dat moment beleeft. Een campagneteam voert gesprekken met de bestuurders van de simulator om ze bewust te maken, De simulator is in de basis bedoeld voor jonge automobilisten. Uit de recentste cijfers blijkt dat zij de grootste risicogroep zijn. De bestuurders met weinig ervaring zijn zich vaak onvoldoende bewust van de risico's die je kun lopen in het verkeer.

Tim Coronel

Tim Coronel heeft zich als ambassadeur verbonden aan de MONO-campagne. Als professioneel autocoureur weet hij als geen ander dat het van cruciaal belang is om je ogen op de weg te houden als je rijdt. "Deze simulator laat mensen in een veilige setting ervaren wat er zou kunnen gebeuren als je even niet oplet. Ik zeg daarom: doe het niet! Laat je niet afleiden. Rij MONO, ongestoord onderweg", zegt Coronel.

De simulator 3D-Afleiding Car gaat vanaf 12 augustus het land in en is ook beschikbaar in België.
© -
In de simulator