Voetbalclubs in Noardeast-Fryslân sluiten complexen vanwege coronabesmettingen

Meerdere voetbalclubs in de regio Noardeast-Fryslân hebben besloten hun sportcomplexen dicht te gooien, omdat spelers van de clubs positief zijn getest op het coronavirus.
Fuotbalfjild © Omrop Fryslân, Joris Kalma
Volgens voorzitter Marco Tilma van VV Ternaard hebben de clubs het besluit gezamenlijk genomen, omdat meerdere spelers corona hebben. Twee spelers van zijn voetbalclub zijn positief getest op het coronavirus. Ook bij VV Wardy zijn twee voetballers positief getest.
De clubs die hun complex hebben gesloten zijn VV Ternaard, VV Blija, VV Holwerd, Be Quick Dokkum, VV Wardy uit Ferwert en VV Ropta Boys uit Oosternijkerk. Woensdagavond nemen nog twee andere clubs uit de regio een besluit over de mogelijke sluiting van hun complex, dat zijn VV Anjum en VV Oostergo uit Ee.

Ook spelers Holwerd getest

Vier spelers van voetbalclub VV Holwerd zijn ook recentelijk getest. Zij waren afgelopen week op een feestje in Ternaard, waar een persoon besmet was met het coronavirus. "Zij wachten nog op de uitslag", zegt de wedstrijdsecretaris van Holwerd. "Voorlopig spelen de voetballers een week niet."
Ook VV Blija heeft besloten voorlopig alle activiteiten te schrappen. "Er zijn bij ons op dit moment geen besmettingen, maar uit voorzorg hebben wij besloten het complex dicht te gooien. De eerste selectie was al bezig met de trainingen, maar het complex gaat nu voorlopig op slot", vertelt voorzitter Dirk Kamma.

Hoelang dicht?

De termijnen van de sluitingen van de voetbalclubs lopen uiteen. Zo schrapt Be Quick Dokkum alle activiteiten tot en met komende zaterdag. VV Ropta Boys heeft aangegeven het sportcomplex voor onbepaalde tijd dicht te doen.
Afgelopen weekend maakte VV Dokkum al bekend dat alle activiteiten tot en met 23 augustus geschrapt worden. Bij de club waren twee spelers van het eerste elftal besmet met het coronavirus.
Ferslachjouwer Willem Vermeltfoort by VV Wardy
Voetbalbond KNVB noemt de beslissing van de clubs 'rigoreus'. "Hier hadden we geen rekening mee gehouden, maar ik begrijp het wel", vertelt Nicolien Bekkink van de KNVB.