GGD opent testlocatie op Terschelling na coronabesmetting bij campinggasten

GGD Fryslân opent donderdag een tijdelijke coronatestlocatie op Terschelling. Directe aanleiding is een positieve coronatest bij twee Noord-Hollandse jongeren, die de afgelopen week op de camping Appelhof op het eiland verbleven.
De testlokaasje fan de GGD Fryslân yn Drachten © Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
De twee jongeren uit Noord-Holland testten bij thuiskomst positief op het coronavirus. Het is volgens de GGD mogelijk dat ze op de camping besmet zijn geraakt, of andere mensen hebben besmet in de eerste week van augustus. Dit betekent ook dat andere bezoekers het virus mogelijk ook hebben opgelopen. "Het is niet duidelijk of ze het virus hier hebben opgelopen, maar ze hebben hier besmet rondgelopen", zegt waarnemend burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld.
Ze zegt geschrokken te zijn van het nieuws: "Maar we wisten natuurlijk dat het hier zou kunnen voorkomen." Volgens haar heeft de Appehof er alles aan gedaan om de camping zo in te richten dat de anderhalve meter kon worden gehandhaafd. "Maar de jeugd, ook in het hele land, laat zich steeds minder sturen. Dat is ook de reden dat het op deze camping misgaat."

Bronnen- en contactonderzoek

GGD Fryslân roept jongeren die afgelopen week op de camping waren op zich bij klachten te laten testen. Uit bronnen- en contactonderzoek krijgt de GGD niet de indruk dat jongeren op het eiland contact hebben gehad met oudere of kwetsbare mensen, of mensen buiten de Appelhof.
De Brandaris fan de Noordsvaarder ôf op Skylge © Remco de Vries
"De GGD en de Veiligheidsregio komen met extra testcapaciteit naar het eiland om gasten die er nu zijn - niet alleen op deze camping, maar ook op andere campings - te kunnen testen bij klachten. Dat geldt ook voor eilandbewoners", zegt Hermans-Vloedbeld. Wie klachten heeft, kan vanaf donderdag naar de test locatie. Waar die locatie precies wordt ingericht, is nog niet bekend.

Vakantieperiode afbouwen

De eigenaar van de Appelhof gaat de campinggasten die er nu zijn en die er tegelijk met het besmette tweetal waren, informeren. Toeristen kunnen nog gewoon naar het eiland komen, maar Hermans-Vloedbeld roept mensen op om hun verantwoordelijkheid te nemen. "Ik vraag van iedereen om zich te houden aan de coronamaatregelen zoals ze ons door het kabinet zijn opgelegd. En als je drukke plekken bezoekt, draag een mondkapje!"
Waarnimmend boargemaster Jon Hermans Vloedbeld
Het zijn niet de eerste coronabesmettingen op Terschelling. In april werd het virus al vastgesteld bij een oudere bewoner van het eiland.