Meer dan de helft minder bezoekers voor Friese openluchtzwembaden

Openluchtzwembaden hebben veel minder bezoekers dan vorige jaren. Dat blijkt uit onderzoek van Omrop Fryslân, die met tien zwembaden heeft gesproken. Vijf daarvan halen nog slechts de helft van hun normale bezoekersaantallen. Drie hebben nog maar een derde of minder over en twee kunnen nu nog niet voldoende zeggen over de cijfers. Toch is er bij de meesten nog geen paniek als het om de financiën gaat.
© Omrop Fryslân
De reden voor het lagere bezoekersaantal is het coronavirus. Ieder zwembad is hierdoor later open gegaan en heeft een maximum aantal bezoekers, zodat de 1,5 meter-regel kan worden gewaarborgd.

Maximum vaak niet eens gehaald

Opvallend is dat zo'n maximum maar bij drie van de tien zwembaden op bepaalde momenten wordt behaald. In Witmarsum en Noordwolde is de kaartverkoop online. Amber Zwaagemans van zwembad Mounewetter in Witmarsum: "Om 19.00 begint onze online kaartverkoop voor de volgende dag. Met mooie dagen hebben we meegemaakt dat het binnen een uur is uitverkocht."
In Gytsjerk is de verkoop juist aan de deur en kunnen mensen wachten tot er weer iemand naar buiten komt voordat ze er in mogen.

Minder baanzwemmers en abonnementen

Dat er minder bezoekers zijn, ligt dus niet altijd aan het feit dat er geen ruimte is, want bij 7 van de 10 zwembaden is altijd wel plaats. Wat bij diverse zwembaden wel wordt gezien is dat er minder abonnementen worden verkocht en dat met name de vaste groep baanzwemmers, die normaal een abonnement heeft, niet of minder komt. Het zijn vaak oudere mensen en die nemen in coronatijden liever geen risico.
Mochten we het echt zwaar krijgen, dan bedenken we wel wat anders om geld bij elkaar te krijgen.
Bonne Helfrich, van zwembad Wettervlecke in Surhuisterveen
Ondanks de teruglopende bezoekersaantallen zegt het niet altijd wat over de financiële situatie van het zwembad. Jantine Kuiken, De Sawnstjerren in Hallum: "Wij hebben nu echt een publiek van vakantiegangers, die ook veel eten kopen. En we hebben nog aardig wat abonnementen verkocht en zien dat mensen ons steunen."
Bij sommige zwembaden waren er ook geen kosten op het moment dat het zwembad dicht bleef en wordt er vaak veel gedaan door een groep vrijwilligers waardoor er niet veel personeelskosten zijn.
"De vrouw achter de kassa is bij ons bijvoorbeeld een vrijwilliger," zegt Bonne Helfrich, van zwembad Wettervlecke in Surhuisterveen. "Maar aan het einde van de dag loopt hier ook een groep van de dagbesteding. Die helpt ons om de puntjes op de i te zetten met wat opruimen en schoonmaken. Hier is eerst nog geen paniek. Mochten we het echt zwaar krijgen, dan bedenken we wel wat anders om geld bij elkaar te krijgen."
Redacteur Marije Klijnstra over de zwembaden

Bezoekersaantallen naar verwachting

Zwembad Normaal 2020
Wommels - Zwembad De Klomp (per jaar) - 85% 33.000 5.000
Noordwolde - Openluchtzwembad De Dobbe (per dag) - 75% 1.200 300
Witmarsum - Zwembad Mounewetter - 71% 70.000 20.000
Hallum - Openluchtzwembad De Sawnstjerren - 58% 33.000 14.000
Surhuisterveen - Zwembad Wettervlecke - 50% 50.000 25.000
Schiermonnikoog - Optisport Zwembad De Dúnatter - 44% 450 250
Haulerwijk - Zwembad Haulewelle - 40% 20.000 12.000
Gytsjerk - Sawn Doarpen - 40% 1000 600
Garyp - Zwembad It Baeijersplak (speciaal voor kinderen) - - -
Kollum - Optisport Zwembad It Paradyske - - -
Jubbega - Zwembad Jubbega dicht dicht dicht