Zwembad De Klomp vraagt publiek om financiële bijdrage

Zwembad De Klomp in Wommels heeft het financieel zwaar door corona. In een advertentie in meerdere lokale kranten vragen ze het publiek om hulp. "Het is dit jaar door de maatregelen erg moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen", zo schrijven ze. Volgens het bestuur van het zwembad missen ze dit jaar veel inkomsten en hebben ze bovendien veel meer kosten.
Swimbad De Klomp
Het grootste probleem voor het zwembad zijn de restricties die door het coronavirus zijn opgelegd. Zo mogen er op dit moment maar maximaal zo'n driehonderd mensen tegelijk naar binnen, terwijl dat er normaal gesproken op warme dagen veel meer zijn. "En dat doet gewoon pijn", zegt penningmeester Aukje Schellens. "Het zwembad hoort op deze dagen gewoon vol te liggen."

Aanmelden

Mensen die naar het zwembad willen, moeten zich van tevoren aanmelden en laten registreren. Als ze binnen zijn is het nog niet zo dat ze zomaar het water in mogen. "Er mogen nooit meer dan vijftig volwassenen tegelijkertijd in het water zijn. Voor de kinderen gelden andere regels, maar voor volwassenen zijn er dus beperkingen."
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Die beperkingen houden mensen tegen bij hun bezoek aan het zwembad. Volgens Schellens willen sommige mensen daardoor niet naar het zwembad toe. Het zorgt er ook voor dat er dit jaar geen abonnementen verkocht kunnen worden. Het zorgt voor een flinke daling in inkomsten, want De Klomp draaide in de afgelopen jaren voor een groot deel op die abonnementen. Het totaal aantal bezoekers afgelopen jaar was 33.000. De verwachting is dat ze dit jaar tussen de 8.000 en 10.000 bezoekers uitkomen.

Extra kosten

Daarnaast zijn er nog extra kosten. Zo moet er meer personeel ingezet worden om extra schoon te maken en om de registratie van bezoekers in goede banen te leiden. Al met al is het een flinke financiële tegenvaller voor De Klomp. Schellens: "Hoe groot het gat is, is nu nog niet te zeggen, maar dat we interen op de reserves is wel duidelijk. En dat is echt zonde als je een zwembad ook in de toekomst op een goede manier in de lucht wilt houden."
Voor het bestuur van het zwembad was dat de reden om nu het publiek te vragen om een bijdrage. "Het is niet zo dat het zwembad het zonder die financiële steun niet red, maar we zijn wel alle extra's kwijt. En op den duur kan dat wel grote gevolgen hebben", volgens Schellens. "Als je het zwembad niet meer kunt verbeteren, wordt het ook minder aantrekkelijk. Voor zowel het publiek als voor het personeel om er te werken."
© Omrop Fryslân, Jantine Weidenaar
Verslaggever Wytse Vellinga bij zwembad De Klomp